Başarısızlığa Övgü
Başarısızlıklar Başarıya Dönüştürülebilir
Dr. Mahfi EĞİLMEZ
“Uzun yıllardır köşe yazıları, kitapları ve televizyon programları ile yakından takip ettiğim Mahfi Hocamın Nisan ayında çıkan bu kitabını okumak için sabırsızlıkla bekliyordum.”
Nisan mı? Tabii ki değil. Çünkü bu cümleyi daha önceki bir blog yazımda Yapısal Reformlar ve Türkiye kitabı için kullanmıştım. Yılların birikimiyle oluşturulmuş ve daha önce çeşitli makalelerde kısmen aktarılmış olan değerli tavsiyelerin bu kez kapsamlı bir şekilde sunulduğu çalışmayı beğenmiş, kitap üzerine düşüncelerimi de bağlantıdaki yazımda aktarmıştım.
Yine yılların tecrübesi, gözlemler ve üretkenlik unsurlarının birleşimiyle hazırlanmış ve Ekim ayında okurlarla buluşan Mahfi Hocamın yeni kitabı, 2022 yılının ikinci sürprizi oldu. Benim için işin sevindirici yönüyse bu sefer “Başarısızlığa Övgü” kitabını hemen alıp okuma şansına sahip olmamdı.
Mahfi Eğilmez’in çocukluk yıllarında babası ile arasında geçen bir konuşmadan alıntıladığım yukarıdaki cümle bence kitabın özünü yansıtmaktadır. Biraz daha kapsayıcı bir yorumla da benim için kitap, şu iki tema etrafında geçen anlatılar nedeniyle önemlidir: (1) Mutlu ve başarılı bir yaşam için kendi hayatımızı nasıl şekillendirebileceğimiz; (2) belki de daha önemlisi, çocuklarımızın geleceğini akıl, bilim ve çağdaş değerler çerçevesinde nasıl merak, özgür düşünce, analitik çözümleme yeteneği ve neden-sonuç ilişkisini gözeten bir sistemle desteklememiz gerektiğidir.
Bu temaların ikisi de yazarın geçmişte yaptığı planlar, beklentileri ve başından geçen olaylar üzerinden işleniyor. Bazen bizim kendi hatalarımızdan veya gereken çabayı göstermememizden bazen de dış faktörlerden kaynaklanan nedenlerle başarısızlıkla sonuçlanan durumlardan ne dersler çıkarabileceğimiz ve bu dersleri daha sonraki süreçte nasıl kullanabileceğimiz samimi bir şekilde anlatılmış. Mahfi Eğilmez, çocukluk yıllarından eğitim sürecindeki farklı kazanımlara, oradan iş dünyasındaki kariyerinden genel olarak hayat nasıl mutlu ve başarılı yaşanıra uzanan bir yelpazede çok sayıda noktaya değiniyor. Bu kitapta, herkesin farklı beklenti ve hedefleri olsa da ortak hissedeceği çok fazla hikâye var. Zaten Mahfi Hoca da önerilerini esnek ve herkesin kendi planına göre şekillendirebileceği bir içerikle sunuyor.
Kitabın dili akıcı ve 160 sayfalık kitap bir oturuşta bitirilebilecek kadar sürükleyici. İçindekiler kısmında ise meslek seçimi, sınavlar ve mülakatlar, çalışma yaşamında izlenmesi gereken yoldan tutun da özgür düşüncenin gelişimi çerçevesinde Copernicus, Bruno ve Galilei’ye kadar zengin bir metin bulacaksınız.
Mahfi Hocamızın emeklerine teşekkür ederek kitabından birkaç alıntı ile bitirelim:
“Bir sorunu çözmek için her şeyden önce sorun olduğunu kabul etmek, sonra sorunun nereden kaynaklandığını doğru teşhis etmek ve son olarak da doğru tedavi uygulamak şarttır.”
“Analitik Düşünme: Bir sorunu çözmek için bilgileri parçalarına ayrıştırmak, bu parçaların her birini inceleyip değerlendirmek, parçaların diğer parçalarla ilişkisini kurmak ve sonra bunları tekrar bir araya getirip yeni oluşan bütünü değerlendirmektir.”
“Hobisi olmayanın fobisi olur.“
Ergun UNUTMAZ, 29.10.2022
Dr. Mahfi EĞİLMEZ, Remzi Kitabevi, İstanbul, Birinci baskı, Ekim 2022.
Dr. Mahfi Eğilmez’in toplam 23 kitabı bulunmakta olup bunlardan 7 tanesine ilişkin yorumlarımı aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz. Önceden okuyup siteye yükleyemediğim diğer kitaplar içinse en kısa sürede bağlantıları ekleyeceğim.
Keyifli okumalar dilerim.
2 Comments
Mahfi Eğilmez
Bu harika yorum-yazı için sonsuz teşekkürler sevgili Ergun Unutmaz
Ergun Unutmaz
Yazılarınız ve fikirleriniz her zaman yol gösterici oluyor Hocam.
Yorumunuzla da onurlandırdınız. Asıl ben teşekkür ederim.