DAX Analizi – 10/2019
DAX Endeksi – Eylül ayı değerlendirmesi ve Ekim ayı beklentileri
Edvin Lefevre’nin kaleme aldığı Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabında Bay Partridge’in “Borsa yükselecek, biliyorsunuz!” söylemi birçok kişi için anlaşılması zor ve anlamsız bir safsata gibi görünse de DAX Endeksine uzun vadeli baktığımızda, 2009 Ocak ayında başlayan yükseliş trendi bütünlüğünü korumaktadır. Kanalın üst noktası ise 2003 yılındaki zirveleri takip ederek iyi fırsatlar sunmaktadır.
DAX Endeksinde son üç yıllık fiyat hareketlerinin gösterildiği Grafik 1’de, çıkış kanalının alt ve üst bantları beyaz çizgilerden oluşmaktadır. 2018 yılının başında 13.500 zirvesi ile kanalın üstünden başlayan geri çekilme, tam bir yıl sonunda 10.500 noktasında son bulmuş, ardından da kanalın alt bandından tekrar bir yükseliş gerçekleşmiştir. “X” ile işaretlediğim bu fiyat aralığı 3.000 puana karşılık gelmekte olup Fibonacci geri çekilme oranları dikkate alındığında bu yüksekliğin yüzde 61,8’ine denk gelen 1.854 puanlık kısmı, Endeks 12.354 seviyesine geldiğinde, geri alınmıştır.
Normal şartlar altında beklentim; mor çizgi ile gösterdiğim gibi destek seviyelerinden kısa çıkışlarla 11.200 seviyesine kadar bir iniş, devamında da tekrar yukarı çıkışın başlaması yönündedir. Ancak bir de turuncu çizgi ile işaretlediğim senaryo var ki, bu da siyasi ve ekonomik olarak kötü ihtimallerin gerçekleştiği durumu ifade etmektedir. Bu senaryonun hedefi ise düşüş kanalından taşarak 10.500 seviyesinin bir kere daha görülmesidir. Sorunlu bölgelerde askerî müdahale gibi bir noktaya gelinmezse bu durumda dahi toparlanmanın hızılı olacağı kanısındayım.
Grafik 2’de ise son birkaç aydaki gelişmeleri mercek altına tutabiliriz. Mayıs ayındaki zirveden başlayan çekilme 200 günlük hareketli ortalamadan bulduğu destek ile Temmuz ayında yeni bir zirve yapmıştır. 1 ve 2 noktaları ile işaretlediğim bu zirveler ile MACD göstergesi arasındaki negatif uyumsuzluğu fark ettiyseniz zaten satış tarafında pozisyon almışsınızdır. Fiyatlar yükselirken MACD göstergesi düşmektedir. Ayrıca MACD, 2 noktasında sinyal çizgisini üstten keserek satış işlemini onaylamıştır. 3 noktasındaki çıkış ise gösterge tarafından onaylanmadığından kısa pozisyonları korumaya devam edilmesi gerekirdi.
11.400 seviyesinde dip oluşturan Endeks için 12.660 seviyesinden hesaplanan Fibonacci düzeltme seviyeleri mor çizgiler ile gösterilmiş olup bu seviyeler, sırasıyla destek ve direnç noktalarının tespit edilmesi işlevlerini başarıyla yerine getirmişlerdir. Burada beklenmeyen şey ise Eylül ayı boyunca çıkışın çok sert olmasıydı. (Her ne kadar geçen ayki yazımda 12.600 seviyesinin olumlu şartlarda test edilebileceğini belirtmiş olsam da böylesi bir ortamı henüz beklemiyordum.) Benim gibi daha zamana yayılan bir yükseliş düşüncesinde olanlar için hızlı bir plan değişikliği şart olmuştur. 4 noktasında üç kere denenerek geçilemeyen 12.500 zirvesi ise değişen koşullara uyum sağlamak adına bu kez de artık satış işlemi gerçekleştirmek için yerinde bir nokta teşkil etmiştir.
Grafik 3 ise yukarıda MACD ile tespit edilen negatif uyumsuzluğun bir benzerinin RSI göstergesi ile yakalanmasını ortaya koymaktadır. 1 ve 2 noktalarında Endeks yükseliş gösterirken RSI göstergesi düşüş eğilimi sergilemektedir. Zaten Eylül ayının son gününde, artan siyasi ve jeopolitik risklere ilaveten bozulan ekonomik veriler, Endekste ters yüz olma günü şeklinde kendini göstermiştir. DAX Endeksinde Ekim ayında, önce 12.000 seviyesindeki 50 günlük, ardından da 11.750 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamaların test edileceğini düşünüyorum. Risklerin yüksek, zamanlamanın önemli olduğu ve BREXIT, ticaret anlaşmaları ve azil süreci gibi birçok riskin çözüleceği ya da büyüyeceği bir sürece girdiğimiz için yatırımlar konusunda oldukça dikkatli olmak gereken bir döneme giriyoruz.
Tüm olumsuzluklara rağmen kazançlı yatırımlar dilerim.
Ergun UNUTMAZ, 03.09.2019