Investment Horizon and Style
Dividend, value or growth companies; long-term investments, position trading or day trading? Which stocks to buy or sell and how long to keep those positions? Who are the investors that address my personality and expectations, and what are their achievements? These are just some of questions every person should ask to himself/herself on this voyage. As our ideas not homogenous, our styles and role-models will naturally differ. I see it as a richness and respect to each strategy as long as it brings success.
On this ground, it is difficult to describe my investment strategy under just a single category. The first book I have read on portfolio management was based on strategies of George Soros, “Invest first, investigate later.”
It was in 1997 and I was deeply influenced with his ideas and achievements. How could I not? He became a billionaire in a night as well as a legend after betting against the Bank of England. And I still name him as one of my three role-models in finance. But, as the years passed, I have realised that this stressful attitude doesn’t fit my mindset at all. I still open speculative positions, when I discern a mismatch or an unbalanced clustering in the markets, but these positions comprise just a small share of my portfolio.
I would describe my investment style more on the long-term horizon. Built on the ideas of Benjamin Graham and Warren Buffett. I see their teaching as a whole, which is highly enhanced by Warren Buffett, also with Charlie Munger’s contributions. There are many books to suggest on this field, but “The Intelligent Investor” and “The Warren Buffett Way” constitute the pillars of my strategy.
Finding great companies after an elaborate analysis; buying the stocks of those companies relied on their potential, close to or at their value price with a margin of safety; and keeping them as long as I can, unless a drastic change occurs. In this approach I do attach a great importance to the teachings of Professor Aswath Damodaran and his works on valuation. On the other hand, I do not limit my investments just with value companies, but scan a broader scope for growth companies and sound companies which offer stable dividends.
Melting these two distant approaches in a pot is probably a legacy to me from Hegel. When it comes to my role-model on this sphere, the Oscar goes to the co-founder and co-chairman of Oaktree Capital Management, Howard Marks. If you didn’t read his book of “Mastering the Market Cycle” I recommend that precious writing to you all. I reserved a part of my portfolio for this kind of investments and try to find a balance by going along with the cyclical adjustments, rather than insisting on my calculations and plans. This flexibility does not only bring good returns, but also relax me with taking a big part of the stress over my shoulder at this hectic business.
These are the leading figures, who shape my understanding of finance and affecting my investment decisions. In addition to above mentioned books, I also suggest the interested ones to read the biographies of these outstanding people. I am sure you will find a lot of striking features. Last but not least, know yourself and try to find out your investment horizon and style.
I wish you all lucrative investments.
Ergun UNUTMAZ, 24.11.2020
(Brief recap in Turkish)
Yazının bir çevirisi olmasa da fikir vermesi açısından bu kez kısa bir özetini Türkçe olarak da sunmak istedim. Yukarıda yer alan bağlantılardaki kitap tanıtımlarım zaten Türkçe olduğu için bunların da faydalı olabileceğini düşünüyorum. İngilizce versiyonu okuduysanız bile yine de okumaya değer. 🙂
Yatırım Ufku ve Tarzı
Temettü hisseleri mi almalıyım yoksa değer yatırımına veya büyüme şirketlerine mi yönelmeliyim? Uzun vadeli mi yatırım yapmalıyım yoksa al-sat şeklinde gerekirse günlük pozisyonlar mı yönetmeliyim? Benim kişiliğime ve beklentilerime hitap eden büyük yatırımcılar kimlerdir? Bu yatırımcıların başarıları neler olmuştur?
Yukarıdaki soruların sonu yok, ama zor şartlarda kazandığınız birikimlerinizi yatırımlarla korumak ya da çoğaltmak niyetindeyseniz bu ve benzeri sayısız soruya önce cevaplar bulmalısınız. Her birimizin fikirleri farklı olabileceği için bunun doğru bir cevabı da yok zaten. Hangi yöntem sizi başarılı sonuca götürüyorsa ona saygı duyarım.
Benim için yukarıdaki soruların cevabı açıktır. Daha 1997 yılında, üniversite birinci sınıftayken okuduğum ve benim üzerimde büyük etkisi olan ilk finans kitabı efsanevi yatırımcı George Soros’un düşüncelerini ve yatırım stratejilerini içermekteydi. Bir gecede 1 milyar dolar kazanan ve koca bir parasal sistemin çökmesine neden olan bir insanın fikirlerini görmezden gelemezsiniz. Ancak zamanla farkettim ki bu tarz bir yatırım anlayışı benim doğama pek de uygun değil. Çok stresli olması bir yana benim öyle bir gecede zengin olmak gibi hırslarım bulunmadığı gibi sahip olduklarımı riske atacak bir anlayışım da yok. Ancak yine de piyasada uyumsuzluklar gördüğümde ya da tek yanlı olmaya başlayan çılgınlıklar fark ettiğimde portföyümde spekülatif amaçlar için ayırmış olduğum fonları kullanmakta tereddüt etmiyorum.
Peki yatırım ufkum nedir? Uzun, satmayı düşünmeyip ihtiyaç duymadıkça miras bırakacak kadar uzun. Bu alanda ise Benjamin Graham’ın temellerini attığı, Warren Buffett’ın geliştirip muazzam bir şekilde uyguladığı ve Charlie Mungar’ın katkıları ile rafine bir hâl alan değer yatırımı tarzını benimsediğimi belirtebilirim. Potansiyeli olan, ancak değerinin altında fiyatlanan bir şirketi, uygun bir güvenlik marjı ile satın alıp köklü bir değişiklik olmadıkça da satmayı düşünmemek üzerine kurulu bir strateji izlerim.
‘Tamam orası net, ama değerini nasıl hesaplıyorsunuz?’ dediğinizi duyar gibiyim. Bu konuda Prof. Dr. Aswath Damodaran tam bir hazine. Sadece kitapları da değil, internet sitesini bir inceleyin mesela. Onun dışında uzun süren analizler yapıyorum. Evet hem mali tablolara dayanan temel analiz hem de sadece fiyatı esas alan teknik analiz. Okuyorum. Bol bol şirket haberlerini ve dergileri okuyorum.
Son olarak bir de bu iki dünyayı birleştiren kesişim kümesi var. Bu da portföyümün denge unsuru şeklinde bir işlev görüyor. Kısa vadenin stresi ile uzun vadenin bekleme sorunlarını çözen bir faktör. Fikirlerinden oldukça etkilendiğim ve yazılarını beğenerek okuduğum Howard Marks bu konuda saygı duyduğum bir yatırımcı. Nasıl yaparsınız bilmiyorum, ama dalgalara hakim olamasanız bile bunların altında kalmadan, onlarla uyumlu hareket etmeyi öğrenmenizi öneririm.
Herkese bol kazançlar dilerim.
Ergun UNUTMAZ, 24.11.2020