Para Politikası 12
ECB Nisan 2020
Daha önce FED gibi ekonomik ve finansal şokları önlemek için Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi de 12 ve 18 Mart tarihlerinde toplantılar düzenlemişti. FED’ten farklı olarak ECB zaten bir süredir sıfır faiz oranı ile çalıştığı için parasal genişleme yönünde güçlü adımlar atmıştı.
Bugün yapılan toplantıda faizlerin sabit tutulması yönünde bir karar çıktı. Böylece politika faizi yüzde sıfır, mevduat kolaylığı faizi ise yüzde eksi 0,50 seviyesinde sabit tutuldu. Yönetim Konseyi, faiz oranlarının, enflasyon yıllık yüzde 2,00 seviyesinin altında kalacak şekilde tekrar güçlü bir patikaya yakınsayana kadar, mevcut seviyede ya da daha düşük düzeylerde tutulacağını belirtmiştir. Zaten enflasyon dinamikleri de tutarlı bir şekilde projeksiyonlara yansımaktadır.
Toplantıdan öne çıkan başlıklar ise şöyledir:
Sayın Lagarde, savaş sonrası dönemde, Avrupa bölgesinin eşi benzeri görülmemiş büyüklükte bir ekonomik daralma ile karşı karşıya olduğunu belirterek başlamıştır sözlerine. Devamında ise:
Belirsizlik ortamında tahmin yapmanın zorluğu nedeniyle ekonomilerin yüzde 5 ile 12 arası bir küçülme göstereceğini belirtmiştir. Tedrici açılma ile birlikte ekonomik aktivitede bir toparlanma beklenmektedir.
Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, temel girdler aracılığı ile enflasyonu da aşağıya çekmiştir. Alınan tedbirler, Covid-19 kaynaklı ekonomik ve finansal olumsuzlukları yumuşatmış, likidite ihtiyacını belirli ölçüde gidermiştir.
Sayın Lagarde, görevi gereği hane halkını ve firmaları korumaya devam edeceğini vurgulayarak uzun vadeli refinansman ihtiyacı için koşulların biraz daha kolaylaştırıldığını aktarmıştır. TLTRO III işlemleri için faiz oranları 50 baz puan daha düşürülmüş, PELTRO adı altında ayrıca yeni finansman olanakları ile likidite ihtiyacını karşılama yolu açılmıştır.
Varlık alım programı aylık €20 milyar dolar seviyesinde devam edecektir. Maliye politikası tarafında ise hırslı ve eş güdümlü bir politik duruş oldukça önemli olduğunun altı çizilmiştir.
Basın açıklamasına ECB resmî internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
FED Nisan 2020
29 Ocak tarihinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FMOC) toplantısının ardından FED iki kez acil toplantı kararı ile Covid-19’un ekonomi genelindeki ve finansal piyasalardaki etkilerini azaltmak için görüşme yapmıştır. 3 ve 15 Mart tarihindeki bu toplantılardan sırasıyla 50 ve 100 baz puanlık faiz indirimi kararları çıkmıştır. Böylece, yüzde 1,50 – 1,75 seviyesinde bulunan politika faizi yüzde 0,00 – 0,25 bant aralığı değerleri ile alt sınıra ulaşmıştır. Dün (29 Nisan) gerçekleştirilen toplantıda ise faiz oranlarının bu seviyede korunduğuna, ancak FED’in imkânlarının çok daha geniş bir alanda mevcut bulunduğuna dikkat çekilmiştir.
Grafikte, FED’in politika faizleri ve enflasyon ilişkisi gösterilmektedir. %2,50 düzeyinde yaklaşık bir yıl boyunca sabit kalan politika faizi, 2019 yılının son üç toplantısından başlayarak ard arda gelen indirimlerle sıfır noktasına gelmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre enflasyon oranı ise yüzde 1,54 ile yıl sonu hedef seviyesi olan yüzde 2,00’nin altındadır.
Açılamanın tam metnine Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu sitesinden ulaşabilirsiniz.
TCMB Nisan 2020
2020 öncesinde Para Politikası Kurulu yılda 8 kez toplanırken bu seneden itibaren, her ay bir toplantı planlayan düzenleme sonrası, bu yılının dördüncü toplantısı 22 Nisan tarihinde gerçekleştirilmiştir. Toplantı öncesinde genel beklenti, küresel gevşek para politikası ve Covid-19 önlemleri kapsamında bir indirim daha yapılacağı yönündeydi.
Para Politikası Kurulu, yaptığı basın açıklamasında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 100 baz puan indirilerek yüzde 9,75 seviyesinden yüzde 8,75 seviyesine çekildiğini duyurdu. Aşağıdaki grafikteki sarı sütunlar TUIK tarafından açıklanan, bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon değişimini göstermektedir. Bu değer Mart 2020 için yüzde 11,86’dır.
Alınan kararın gerekçesi ile Para Politikası Kurulu açıklamasının tam metnine TCMB sitesinden ulaşabilirsiniz. Enflasyon cephesindeki gelişmelere gelince, Corona virüsünün gerek talep gerekse de arz zincirine etkisi ile hem talep hem de maliyet enflasyonunda düşüş beklenmektedir. Bu nedenle Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini aşağı doğru güncelleyerek yüzde 7,4 olarak kamuoyu ile paylaşmıştır.
Ergun UNUTMAZ, 30.04.2020
2 Comments
Nesrin T.
Bu düzenli yazıda notlar kadar grafiklerinizi de faydalı buluyorum. Kısa bir özet gibi 🙂 , sağ olun.
admin
Teşekkür ederim Nesrin Hanım.
Daha önce her toplantı sonrası yazıyordum, bir süredir aylık olarak yönetiyorum. Grafikleri de ona göre güncelliyorum.