Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 08

Nisan 2020

Her ne kadar Mart ayına göre oynaklığın düşük olduğu bir ayı geride bırakmış olsak da kendi adıma stresli ve yoğun bir Nisan geçirdiğimi belirtmek isterim. Özellikle de petrol fiyatlarında yaşanan baş döndürücü gelişmeler ve Haziran – Temmuz vadeli sözleşmelerde yaptığım işlemler günün koşulları açısından zor kararlardı.

Mayıs ayı planlamasını oluşturan bu yazıyı kaleme alırken ise önümde başka bir sıkıntı vardı; dün gece gerçekleşen Berkshire Hathaway Toplantısı ve Warren Buffett’ın ileriye dönük beklentileri. Hisse senetlerini ve S&P 500 Endeksini tavsiye edip risklerden bahsetmesi yanında diğer satır başı notlarımı da bu yazıya ekleyeceğim, ancak söylemek istediğim zorluk şudur: Herkesi dinleyip, geniş bir yelpazeden yazılar okuyup farklı kaynaklardan bilgi edindikten sonra kendi kararlarınızı vermek zorundasınız ve bu referans noktası ayarlamalı programlama nedeniyle göründüğü kadar kolay değildir [1]. “Cehalet mutluluktur” deyip ilk üç adımı atlamak da tercih edebilir, ama ben “Bilgi güçtür” anlayışını benimsediğim için vakit ayırıp 5 saatlik bu uzun konferanstan notlar aldım ve kendi kararlarımı oluşturdum.

Gelelim geçen ayın muhasebesine: Öncelikle yanıldığım ve haklı olduğum noktalara bakmakta fayda var, çünkü kararlarımda bir değişiklik olmadığından Mayıs ayında aynı stratejiyi kullanmaya devam edeceğim.

S&P 500 Endeksi


Geçen ayın raporunda yukarıdaki grafiği sunmuş ve yüzde 10’dan daha düşük bir olasılıkla 3.400’deki eski zirveye çıkılacağını; yüzde 50 olasılıkla 4 numara ile işaretlediğim 2.650 seviyesinin tepe noktası olacağı yatay bir kanal içinde hareket beklediğimi belirtmiştim. 6 Nisan günü gelen güçlü alım ile Endeks ay sonunda (29 Nisan) 2.954 puanı gördü. Bu noktada bulunan 200 günlük hareketli ortalama (mavi eğri) bir direnç olarak çalıştı ve Endeks, Nisan ayını 2.830 seviyesinden kapattı. Bu yanıldığım noktalardan ilkiydi. (Reel ekonomik gerekçeler bir kenera) Ben 20 günlük hareketli ortalama ve uzun vadeli kanalın alt noktasının (4 ile işaretlediğim nokttanın) direnç oluşturacağını düşünmüştüm. Dolayısı ile de 5 ile işaretlediğim daha aşağıda bir noktaya kadar bir geri çekilmeyi öngörmüştüm. Bu da yanıldığım ikinci noktadır.  

Haklı çıktığım yer ise;  “… dip noktası arayışından ziyade doğru enstrümanları önceden tespit edip portföye kademeli olarak katmanın daha rasyonel bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.” ifadesi kapsamında Nisan ayında portföyüme yaptığım yeni eklemelerle kendisini göstermiştir. Yani, bir planınızın olması iyidir, ancak piyasa ile inatlaşmak yerine akışa uyum sağlamak daha doğrudur

Şimdi bir de üç farklı ülkenin önemli borsa endeksleri açısından hızlı bir dip-zirve analizi ile nerede olduğumuza bakalım: 

Yukarıdaki tablo göstermektedir ki, 01 Ocak tarihinden beri en yüksek noktadan en düşük değer arasına gelirken, hisse senetleri endeksleri ortalama yüzde 36 değer kaybetmişlerdir. Bu dip noktasından son kapanış değerine kadar olan geri dönüşte ise ortalama yüzde 28 getiri elde edilmiştir. Bu süreçte Alman DAX Endeksi yüzde 40 ile hem en çok düşen hem de yüzde 31 çıkış ile dönüşte en çok yükselen Endeks olmuştur. Yıl içindeki en yüksek değere kalan mesafeler ise en son sütunda gösterilmiştir. Son kapanışın üzerine ortalama yüzde 23 getiri elde edilirse eski zirvelere ulaşılacaktır. 

Mevcut ekonomik göstergeleri, durgunluk endişeleri ile toparlanma ve tekrar açılma çabalarını tartıp Mayıs ayında hangi yönde yol alacağımızı göreceğiz. O yüzden ben geçen ay için çizdiğim stratejiye sadık kalmayı tercih ediyorum. Ancak geçen ay çizilen 5 dalgalık formasyonun bozulduğunu, genel fikrin kaldığını belirtmekte fayda var.

Warren Buffett’ın yorumlarından öne çıkan görüşleri satır başlıkları ile de özetlemek gerekirse:

Çok zor dönemler yaşadığını ve tarihi bilgisini göstererek sözlerine başlayan Buffett, Amerika’nın bunu atlatacağını ve geriye dönük bakınca en iyi zaman diliminde olduğumuzu vurgulamıştır. Ancak yatırım yaparken temkinli olmak gerektiğini de belirtmiştir.

Uzun vadede hisse senetlerinin iyi bir yatırım aracıdır, ancak hangi hisseyi seçeceğinizi bilmiyorsanız -kaldı ki bunun için de yatırım danışmanlarına bolca para harcamanıza gerek yoktur – basitçe S&P 500 Endeksine ve bunu kapsayan fonlara yatırım yapabilirsiniz.

Tahvillerin getirileri iyi olsa da hisse senetlerinin getirisine bakarak zayıf kalacaklardır.

(Bunların ikisine de yüzde 100 katılıyorum.)

Hava yolları şirketlerine yatırım yapmak bir hataydı! Virüs bu sektörü derinden etkilemiştir ve hava yollarının eski günlerine dönüşü zor olacaktır. Dönse bile yüksek sermaye gideri vardır. (Haklı, ama Buffett’ın sermaye yoğun şirkeleri sevmediği bilinen bir durum. Ayrıca video-konferans vb. çözümler ile iş seyahatleri azalsa bile ışınlanma teknolojisi geliştirilene kadar ve duygusal tercihlerim nedeniyle ben hava yollarını sınırlı bir oranda taşımaya devam edeceğim.)

Bunların dışında vergi, para politikası, hisse geri alımları, enerji vb. birçok konuda düşünceler ifade edilmiştir, ancak yukarıda saydıklarımın bu yazı için yeterli olduğu kanısındayım. 



Kazançlı yatırımlar dilerim.

Ergun UNUTMAZ, 03.05.2020


[1] Anchoring and adjustment heuristic için bkz. Thinking, Fast and Slow 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *