Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 11

Haziran 2020

Uzun vadeli bir yatırım anlayışına sahip olmakla birlikte, gelişmeleri yakından takip edip portföyüm için gerekli olduğunu düşündüğüm ayarlamaları aylık olarak yapıyorum.[1] Bunun için de Ekonomi Politika Strateji Raporu ile geçen ay yaşanan olayları kısaca değerlendirip içinde bulunduğumuz aya ve geleceğe yönelik kendi planlamamı hazırlıyorum. Bu bağlamda son raporundaki beklentilerimde bir değişiklik olmadığını, hatta IMF, ECB ve Dünya Bankası gibi kuruluşların artan Covid-19 tehdidi üzerine ve küresel daralmanın uzun sürebileceği yönündeki açıklamalarının kararlarımı aynen muhafaza etmem için daha güçlü argümanlar oluşturduğunu söyleyebilirim.

Her ne kadar piyasaların tahmin edilemez olduğuna inansam da Neden Tahmin Yaparız? konusunu ayrı bir yazıda işlediğim için aşağıdaki yorumlarımı da bu çerçevede değerlendirmekte fayda vardır. Ayrıca kişisel tahminimin yanında istatiksel yöntemleri uygulamak için herkesin katılımına açtığım ve sonuçları yayımladığım deneysel Temmuz Ayı Tahminlerine bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. 

1 – DAX Endeksi 

Piyasalardaki sert satış dalgasının ardından çıkışın da de hızlı olması toparlanma eğiliminin V şeklinde olacağına dair beklentileri güçlendirmişti. Bense daha önceki yazılarımda ikinci dibin daha yukarıda kalacağı, W harfi benzeri bir beklenti içinde olduğunu belirtmiştim.

Dip ve zirveler hangi tarihlerde ve nerede olur bilemiyorum, ancak Haziran ayı başında buna göre pozisyon aldım ve durumumu koruyorum. Aşağıdaki grafik DAX Endeksi için haftalık kapanışlarla olası W beklentimi göstermektedir. Alternatiflerin kısıtlı, şartların uygun olması nedeniyle yönün uzun vadede yukarı olduğunu düşünüyorum.

DAX Endeksi – Aylık veriler


Diğer taraftan 4 saatlik veriler ile Haziran ayını değerlendirdiğimde (dikdörtgen içindeki kapanışlar) Mayıs ayındaki güçlü trendin boşluklu bir açılışla Endeksi 12.900’e taşıdığını, ardından da Endeksin 11.500 desteğine geri çekildiği anlaşılmaktadır. Başta RSI göstergesi olmak üzere hareketli ortalamalarla birlikte değerlendirildiğinde teknik veriler yönün yukarı olduğunu işaret etse de reel ekonomik koşullar ve daha önce açıkladığım kişisel stratejik sebeplerle teknik analiz yerine yukarıdaki görüşü izlemeyi uygun buluyorum.

DAX Endeksi – 4 saatlik veriler

2 – Altın

Sadece altın fiyatlarını değerlendirdiğimde; 2018 Eylül ayında, 1.200 dolar/ons fiyatından başlayan çıkışın çok sert bir şekilde 1.790’lara kadar ulaştığını ve parasal genişlemenin hızına bakınca bu trendin devamını beklediğimi söyleyebilirim. Hatta makro portföyümde, uzun vade için, bu gerekçelerle altına yer veriyorum.

Ancak altın fiyatlarının gümüş fiyatları ile birlikte ele alındığı aşağıdaki aylık grafiği hazırladığımda, altın fiyatlarında öncelikle aşağı yönde bir düzeltme geleceği yönünde bir düşünce içine girdim. Bu nedenle de Temmuz ayında altın için short, gümüş için de (uygun bulduğum noktadan itibaren) long strateji tercihim olacaktır. Ancak hangi seviyelerden alım-satım yapacağınızı bilmiyorsanız ve bir risk yönetim sisteminiz yoksa oynaklığın yüksek olduğu şartlarda yüksek zararlar oluşabileceğini unutmayınız.

Altın/Gümüş paritesi (Troy ons dolar bazında) – Aylık veriler

3 – Petrol

Haziran ayında ekonomilerin açılması ve Çin’den gelen güçlü talep, petrol fiyatlarının da istikrarlı bir şekilde yükselmesini sağladı. Daha önceki yazıda da belirttiğim gibi Mart ayındaki boşluğu doldurmak üzere $40 seviyesine bir çıkış gerçekleşmiştir. Her ne kadar bu hareketin yukarıda $45 doları geçebileceğini şu aşamada düşünmüyor olsam da short pozisyon almak için de trend noktalarını yakın takip etmenin bile riskli olduğunu belirtebilirim. Çünkü arz cephesinde daha ılımlı bir hava, talep cephesinde ise güçlü toparlanma işaretleri var. Getiri eğrisi ise pozitif görünümlü. Çıkış kanalında aşağı yönde kırılma temel bir haber ile gelişme gösterirse de $35 seviyesini takip edeceğim.

Brent türü petrol – Günlük veriler

4 – EURUSD

Son olarak avro/dolar paritesine bakarsak; 2008 Temmuz zirvesi olan 1,6038 seviyesinden başlayan geri çekilmenin 1,0563’e kadar geldiğini, buralarda taban yapıldığını söyleyebiliriz. Daha yakın dönem içinse paritenin 1,0780 seviyelerinde tutunmaya çalıştığı ve buradan 1,1475 seviyelerine denemeler yaptığı da grafikte görülmektedir. Ancak çıkış trendinin başladığını söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyorum.


Kazançlı yatırımlar dilerim.

Ergun UNUTMAZ, 06.07.2020


[1] Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli üç alt kategori de yönettiğim birikimlerim için yaptığım öngörüler herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim kendi maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.

Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dahil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden kesin olarak bilinemez.

2 Comments

  • Aydın

    Ergun Bey merhaba,

    Gümüş için uygun nokta neresidir ki? 18 dolar seviyesinde şu anda.
    Bist neden bakmıyorsunuz?

    Teşekkürler.

    • admin

      Merhaba Aydın Bey,

      Herkes için alım-satım noktaları farklı olabileceğinden genelde değer girişi yapmıyorum. Ancak benim kendi tercihlerim kapsamında XAGUSD giriş noktalarım $15,00-$17,90 ya da $19,00 üzerdir, bunlar da hedef değildir. Şu anda aşağı yönlü bir baskı var ve hareketin yönünden emin olamadığım için dışarıdan izliyorum.

      BIST konusunda da aynı sebeple pek fikir belirtmek istemiyorum. Bazı kişiler tahmin ve hedefi karıştırabiliyor. Burada yazdıklarım ise sadece kendime notlardır. Ancak her ay için daha geniş bir grubun BIST 100 tahminine de yer vereceğim yakında.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *