Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 16

Aralık 2020


Geçen ayın raporunun etkin tahminler ürettiğini ve raporun uygulamasının da oldukça başarılı geçtiğini belirterek başlayalım. Dilerseniz önce Kasım ayı için hazırladığım Piyasa Analizleri ve Beklentiler yazımı bir kere daha okuyabilirsiniz, ardından da Aralık ayı planına bakalım.

İlk olarak, seçim konusundaki gelişmelerin Kasım ayını ciddi anlamda şekillendirdiği hepimizin malumu. Bununla birlikte aşı konusunda yaşanan ilerleme ve gelinen aşama, henüz bir çözüm üretmese de belirsizliği önemli derecede azalttığı için bunun pozitif yansımaları olmuş, tüm endekslerde sert yükselişler görülmüştür. Aşağıda detaylı olarak inceleyeceğim, ama bu yükselişin seviyesini konumlandırmak için size şu bilgiyi vereyim: 2020 yılının Kasım ayında hisse senetleri piyasasında yaşanan yükseliş 1988 yılından beri aylık bazda görülen en büyük çıkıştır. Aşağıdaki grafikte getirilerin yüzdesel olarak gösterildiği sağ eksende neredeyse yüzde 13 değerine ulaşılmıştır. Yeşil dikdörtgen ile işaretlenen alan ise 2020 yılının aylar itibarıyla performansını göstermektedir.

Hisse senedi piyasasında aylık getiriler
Kaynak: Bloomberg


Performans demişken klasik durum değerlendirmemizi yapalım ve yıl başından itibaren standardize edilmiş olarak hazırladığım endeks değişimleri ile bugünkü kapanışlara bakalım. Sonra da değerli metallar, petrol ve pariteler ile de Aralık ayı beklentilerimi paylaşayım.
 

1 – Endeksler


Görüldüğü üzere kapsam dahilindeki endekslerin tamamı Kasım ayını bir önceki aya göre daha yüksek seviyelerde, rekorlarla kapatmıştır. Kasım ayının son günü bir satış görülmüş olsa da grafiği güncel tutmak için dünkü (01 Aralık) kapanışları aldığımdan, Kasım ayına bu düşüş yansımamıştır.

Fiyat verileri: TradingView – Hazırlayan: Ergun UNUTMAZ

Grafikte dikkat çeken ikinci nokta tüm endekslerin referans değer olan 02 Ocak 2020 tarihindeki 100 değerini, yani standardize edilmiş anlamda yıl başına göre başlangıç seviyesini geçmiş olmalarıdır. DAX Endeksi (kırmızı çizgi) 99,97 değeri ile bir istisna oluşturmaktadır, ancak fark çok düşük olduğu için ihmal edilebilir. Üçüncü ilginç nokta ise Nasdaq Endeksi ile diğer endeksler arasındaki farkın hızla kapanıyor oluşudur. Son bir not ise Temmuz ve Ağustos aylarında negatif ayrışan BIST 100 Endeksinin Kasım ayındaki müthiş performansı ile üçüncü sıraya yükselmesidir. Bunda Biden sonrası dönemde gelişmekte olan ekonomilere kaynak akışı olacağı beklentisinden daha önemli olarak Türkiye’nin yanlış kararlarda ısrar etmek yerine rasyonel uygulamalara döneceğini taahhüt etmesi etkili olmuştur. 

Uzun vadede hisse senetlerinin potansiyeline inanan birisi olarak küresel anlamda büyük fonların likit varlıkları bu yöne kanalize ettiğini görebiliyoruz. Ancak bulunduğumuz nokta sevinmek için biraz erken olabilir ve olumsuz haberler ile bu çıkışın bir düzeltmesi gelebilir. Genel anlamda bu, mevcut pozisyonlarımda bir değişikliğe gitmem için bir gerekçe değildir. Ancak bir miktar kâr realizasyonu ve olası düşüşler için kaynak yaratma anlamında taktik bir değişiklik seçeneğimi açık tutacağım.

2 – Değerli Metaller

Altın

Hem ABD seçimleri sırasında artacak oynaklıktan korunmak, hem de düşüş trendinde olduğunu düşündüğüm altın fiyatları konusunda sıkıntı yaşamamak için kısa vadeli alım satım pozisyonlarımı kapatmış, uzun vadeli pozisyonları da Türkiye’deki TCMB Başkan değişikliği sonrasında neticelendirdiğimi duyurmuştum. 330 TRY/gram maliyetle portföye eklenen altınlarda ilk satış Ağustos ayında ons bazında $2.000’ın hemen altında ikinci parti satış ise Kasım ayında $1.950 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

Geçen ayki raporda belirtmiş olduğum $1.793 seviyesindeki destek ise sert düşüşü tutmakta zorlanarak, biraz yanılma payı ile $1.764 noktasında çalıştı. Burası önemli bir nokta, ancak bu ay yoğun bir şekilde yeni pozisyonlar açmayı düşünmüyorum. Eğer resim değişir, altında $1.680 seviyesine inersek de XAUUSD için uzun vadeli yeni alımlar yapabilirim.

Platinyum

Ekim ayındaki analizde yer verdiğim ve bu kapsamda Platinyum (XPTUSD) üzerine açtığım alım yönündeki pozisyonları oldukça başarılı sonuçlar üretti. $850 seviyesindeki güçlü destek önce $900 ardından da $920 bantlarındaki dirençleri geçtikten sonra $970 seviyesi önemliydi. Diğer değerli metaller düşüş gösterdiği hâlde $1.000 seviyesindeki (Ağustos 2020) eski zirvesine yönelenen Platinyum için buradan sonrası benim için biraz karışık. Düşüş trendini sonlandıran güçlü çıkış mumu yeni pozisyon açmamı söylerken, global şartlar biraz sabırlı olup gelişmeleri izlememi $1.028 seviyesinde gerçekleşecek formasyona göre de bir karar vermemi söylüyor. Bu durumda da zarar etmektense para kazanamadığım bir fırsatı kaçırdığıma üzülmeyi yeğlerim. O yüzden XPTUSD için de pozisyon açmadan bekleyeceğim. Yön aşağı dönerse de satış tarafındaki gruba katılma opsiyonum açık olacaktır.

Kaynak: TradingView

3 – Petrol

Brent türü petrolde 2 Kasım tarihindeki $35 desteği bir nevi dip noktası oldu ve seçim yanında aşı haberleri ile birlikte iyimserlik, (USDBRO) için fiyatı $49’a kadar taşıdı. “Ekonomilerin ikinci kapanma riski altında bu iyimserlik biraz fazla değil mi?” diye sorarsanız, cevap hem evet hem hayır olur derim. Çünkü Çin’den gelen toparlanma verileri, ekonomik önceliklerin siyasi gerilimi engellememesi yönündeki çabalar petrol talebini ve dolayısı ile de fiyat yükselişini destekliyor. Ancak diğer ekonomilerin aynı tempoda olamaması ve aşı sürecindeki iyimserlik bence bir miktar geri çekilme getirecektir. Teknik göstergeler de sanki bu durumu onaylıyor gibi, ama yine de buradan bir satış yapmayacağım. Kendimce uygun olduğunu düşündüğüm yerlerden ise alım opsiyonlarımı kullanmayı düşünüyorum. 

Kaynak: TradingView

4 – FOREX

Kasım ayı boyunca en çok stres yaratan alan döviz kurları üzerine açtığım pozisyonlar oldu. Öncelikle GPBUSD işlemlerinin BREXIT ve ticaret anlaşmaları kaynaklı oynaklık göstermesi, ardından Birleşik Krallık’taki kapanma haberleri nedeniyle pound pozisyonlarımı sınırlı tuttum. Ancak Aralık ayında 1,3450 seviyesini dikkate alarak pozisyon açmayı tasarlıyorum.

Diğer taraftan ABD dolarında bir güçlenme beklediğim için açtığım üç farklı pozisyon da sorun olmaya devam ediyor. Bunların başında doların değer kaybı ve Avrupa’daki pozitif üretim rakamları ile güçlenen EURUSD paritesi geliyor. 1,2100 seviyesinde zararına buradaki pozisyonları sonlandırabilirim. Çünkü düşen trendi güçlü bir çıkış mumu ile geçen paritenin yukarıda başka hedefleri var ve buradan sonrası bir konsolidasyona dönüşebilir. 

İkinci ve üçüncü stresli pozisyonlar ise aynı mantıkla alım yaptığım USDCAD ve USDJPY pariteleri oldu. Her üçünde de temel ve teknik beklentilerim kendimce hâlâ geçerli, ama piyasa ile inatlaşacak da değilim nihayetinde. Durumun neden bu noktaya geldiğini incelediğimde ise aşağıdaki grafik sorularımı kısmen yanıtlıyor.

Kaynak: Bloomberg, CFTC

Bloomberg’in haberine göre varlık yöneticileri ABD doları için satış yönünde oldukça yüklü pozisyonlar açmış durumda. Son on yılda görülmemiş boyutta olan bu işlemler de doları baskılıyor. ETF’lere ve kısmen ucuz kalan Avrupa hisselerine yönelen kaynaklar da Avro talebini arttırıyor.

5 – Sonuç

Yaklaşan yıl sonu tatili, hesap kapama işlemleri ve gelecek yılın planlaması için bu ay okumalara daha fazla vakit ayıracağım. Bu nedenle de Aralık ayında az sayıda ve sadece önemli dönüşler gerçekleşirse işlem açmayı planlıyorum. Onun dışında ufak dalgalanmalarda hareket etmek ya da pozisyon değiştirmek yönünde bir düşüncem yok.

Petrol fiyatları ile buna bağlı olarak son yaptığım incelemede öne çıkan ve Yahoo Finance sitesinde yayımlanan temettü hisselerinden Chevron ve ExxonMobil’in uygun bölgelere gelip gelmeyeceğini izleyeceğim. Kar payı dağıtımında bu iki hisse öne çıksa da mevcut şartlarda primli oldukları kanaatindeyim. Diğer bir notumu ise altın, platinyum ve döviz kurları için yukarıda yazmıştım. Gelişmeleri yakından izleyeceğim.

Kazançlı yatırımlar dilerim. 

Ergun UNUTMAZ, 02.12.2020


YASAL UYARI

Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli portföyüm için yaptığım öngörüler sadece kendime notlar olup herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim portföy maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.

Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dahil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden bilinemez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *