Piyasa Analizleri ve Beklentiler 21
Mayıs 2021
Nisan ayında öne çıkan gelişmeleri ve seçilmiş haber özetlerini Ekonomi Politika Strateji başlıklı yazımda kaleme almıştım. Bu yazıda da söz konusu gelişmelerin Piyasa Analizleri ve Beklentiler raporu ile hem fiyatlamalardaki yansımalarına hem de Mayıs ayında izleyebileceğim stratejilere değineceğim. Ancak öncelikle kişisel portföy yönetimimde son iki ayrdır devam eden durumu tekrar belirtmekte fayda var.
Geçen aylarda bahsetmiş olduğum düşüncelerle portföyümde bazı hisselerde kâr realizasyonu yapmıştım; düşüşlerde ise hem yeni bazı alımlar yaptım hem de portföyümdeki pozisyonların bazılarında miktar olarak arttırdığım hisseler oldu. Genel fikir olarak temkinli bir iyimserlikle ilerlemeye devam ediyorum. Bu ayki yazıda klasik incelemeler dışında “Sell in May, and go away!” yani “Mayıs ayında sat ve git!” şeklinde bilinen klişe üzerine de bir iki not düşmekte yarar görüyorum.
Ahmet Akgül’ün Üç Sigma sitesinde bu konuda yaptığı güzel bir çalışma var, yukarıya da bu çalışmadan bir görsel ekledim. Çalışmada turuncu renk Kasım – Nisan aralığını (ilk dönem) gösterirken kırmızı renk Mayıs – Ekim aralığını (ikinci dönem) göstermekte ve çalışma BIST 100 için Halloween Etkisini test etmektedir. Yazıyı bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz. Her ne kadar istatistiki olarak Mayıs ayı ile başlayan dönemde getirilerin diğer döneme göre düşük olmadığı yönünde bir bulgu elde edilmiş olsa da ben stratejimde pozisyon azaltmaya devam edecek; olası düşüşlerde ise uygun fiyatlı noktaların görülmesi ihtimali için de alım emirleri girerek bekleyeceğim.
Klasik durum değerlendirmemize gelince; yıl başından itibaren standardize edilmiş olarak hazırladığım, seçilmiş hisse senedi endekslerinin değişimlerini inceleyerek başlayalım. Sonra da değerli metallar, petrol ve pariteler ile de devam ederiz.
1 – Endeksler
Görüldüğü üzere, BIST 100 Endeksi (turkuaz çizgi) hariç, seçilmiş tüm endeksler yine Mart ayındaki gibi net bir yükseliş gerekleştirmiştir. BIST 100 Endeksi’nin Mart ayındaki düşüşten sonra Nisan ayında da negatif ayrışmaya devam etmiş ve en azından bu kez düşüş değil yatay kalma şeklinde bir performans sergilemiştir. Benzer bir getiri durağanlığı Almanya DAX Endeksi (kırmızı çizgi) için de mevcuttur. Nasdaq Endeksi yeni rekorlarla güçlü bir şekilde ilerlerken S&P 500 Endeksi (mor çizgi) çıkış temposuna ayak uydurmaktadır. Aslında bunların gerekçelerini EPS raporundaki aşılama ve ekonomik açılma süreciyle birlikte de düşünmekte fayda vardır.
Aşağıdaki grafikte ise yılın ilk dört ayı için sarı renkle VIX (Oynaklık) Endeksinin ve beyaz çizgi ile NASDAQ Endeksinin işlem hacimleri yer almaktadır. Ocak sonu ve Şubat ortasındaki yüksek hacimlere göre istikrarlı bir gerileme ve yılın en düşük noktalarında bir seyir görülmektedir. Bu da aslında kısmen bir bekleyiş gibi yorumlanabilir. Detayına girmeyeceğim, ancak başta ABD olmak üzere enflasyon konusundaki beklenti ve gerçekleşmeleri yakından takip etmek uzun yıllardır hiç bu kadar önemli olmamıştı.
2 – Forex
Nasıl ki, seçilmiş hisse senetleri endeksleri için standardize bir performans grafiği hazırlıyorsam pariteleri de benzer bir formatla takip ediyorum. Bu kapsamda da DXY Endeksi ile Avro, Sterlin, Kanada doları ve Japon Yeni ile oluşturduğum sepeti aşağıdaki gibi izliyorum.
Grafik bize DXY Endeksinin Nisan ayında yaklaşık yüzde 2 değer kaybettiğini, başka bir deyişe ABD dolarının diğer para birimlerine göre düşüş sergilediğini göstermektedir. GBPUSD ve EURUSD ise negatif bir korelasyon ile çıkış gösterirken Japon Yeni uzun süredir belirttiğim güçlü çıkışı sonrası Nisan ayını düzeltme ile geçirmiştir. USDCAD ise neredeyse bir yıldır düşüş trendindedir ve DXY’den daha fazla kayıp göstermiştir.
3 – Değerli Metaller
Altın (XAUUSD)
Altın üzerine öngördüğüm alternatif senaryolar üzerinden 1.680 üzerinde kısmen alım yaptığımı daha önce belirtmiştim. Bu noktaları 1 ve 2 ile grafik üzerinde işaretledim. İkili dip sonrası çıkış trendinin ilk hedefi 3 ile işaretlediğim düşüş trendinin üst noktasıydı.
Nisan ayında 1.793’deki direnci takip ederek pozisyon arttırmak için fırsat aradım ancak sıkışma alanı beklediğimden sıkıntılı geçti. Mayıs ayının ilk günlerinde ise diğer tüm mumları yutacak kadar güçlü yeşil bir mum bize güçlü talebi gösteriyor. Enflasyon beklentilerinin güçlenmesi düşüncesi ve ekonomik gelişmeleri de dikkate alarak Mayıs ayında Altın cephesindeki gelişmeleri yine yakından takip edeceğim.
4 – Petrol ve Emtia
Brent Petrol (USDBRO)
Brent türü petrolde Nisan ayı $66,00 seviyesinde kapandı. 2020 yılının Ocak ayında en yüksek $71,28 seviyesi görülmüş ardından uzun süren bir düşüş başlamıştı. Covid-19 dip seviyesinden sonraki çıkışın zorlanmaya başladığı noktada, eski zirve seviyesindeyiz. Burada Çin başta olmak üzere ekonomik toparlanma ve küresel olarak PMI Endeksi değerleri ile büyüme potansiyelini iyi hesaplamak gerekiyor. Eğer aşılama ile virüs kontrol altına alınacak ve ertelenmiş talep ile ekonomilerin canlanması sürecek diyorsanız $71 seviyesinin geçilmesi mümkün olabilir.
Ben genel olarak mevcut düşüncemi ilk paragrafta açıkladığım için yeni sözleşme açmak için bu noktada hevesli olmayacağım gibi açığa satışı da şu koşullarda biraz erken buluyorum. Herkesin kendi risk iştahı sonuçta ancak dikkatli olunması gereken yerlere yaklaştığımız kanaatindeyim.
5 – SONUÇ
Aynı sorular ve sorunlarla boğuşmaya devam ediyoruz. Virüsün yayılması, mutasyonu, parasal ve mali genişleme politikaları ile enflasyon – durgunluk endişeleri arasında pozisyon alma mücadelesi sürüyor. Her iki tarafın da haklı gerekçeleri ve çekinceleri var, ancak günün sonunda birikimlerimiz değerli ve ben Mayıs ayında “Önce kaybetme” ilkesini unutmamak için bir de buraya not düşeyim.
Temkinli iyimserliğe, analizlere devam.
Kazançlı yatırımlar dilerim.
Ergun UNUTMAZ, 04.05.2021
UYARI
Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli portföyüm için yaptığım öngörüler sadece kendime notlar olup herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim portföy maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yetkili yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.
Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dâhil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden bilinemez.