Book Reviews,  Chess,  Economy,  Various

Yıl Sonu Bilançosu 2022

Sıfırdan başlayıp çok okunan bir rapor hâline getirdiğim Ekonomi Politika Strateji başlıklı yazılarımı iki yıldan uzun bir süre boyunca, her ay sizlerle paylaşmıştım. Sonradan bunları özel olarak tutmaya karar verdim ama o yazıların giriş cümlesini hatırlayanlar Søren Kierkegaard’tan yaptığım alıntıyı hemen bilirler:


“Hayat, geriye bakarak anlaşılır, fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır.”

Farklı açılardan, değerli anlamı olan bu söz portföy yönetimi ve performans analizlerimde özel bir yere sahiptir. Yatırım araçlarının getirilerini ölçüp kıyaslayabilir, endekslerin farklı dönemlerdeki hareketlerini inceleyip kazançlarımızı arttıracak bir kalıp arayışına girebiliriz. Hatta bu arayışların sonunda oldukça güçlü eğilimler de tespit edebiliriz. Bu süreç performansımızı iyileştirip daha sağlıklı kararlar vermemizi kolaylaştırsa ve getirimizi yükseltebilse de geçmiş veriler, gelecekteki kazançlar ve fiyat oluşumları için yüzde yüz bir garanti sağlamaz.

Diğer taraftan da Seneca’nın bundan iki bin yıl önce:


“Hangi limana gitmek için yelken açtığını bilmeyene hiçbir rüzgârın yardımı olmaz.”

ifadesinde ortaya koyduğu gibi, varmak istediğimiz hedefleri önceden belirlememiz gerekmektedir. Bu hedeflere ulaşmak için bir rota oluştururken de geçmiş tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanmayı bilmek bir zorunluluktur. İşte bu fikirlerle yıllardır yaptığım işlemlere ilişkin geçmiş yıl performansımı ve geleceğe yönelik portföy planlarımı kayıt altına alıyor son üç yıldır da bunları şeffaf bir şekilde blog yazılarımda paylaşıyorum. Bu yazıların sonuna da kişisel gelişim yönündeki faaliyetleri ekliyordum.

Photo by Isaac Smith


Bu seneyse yazıların uzunluğu nedeniyle portföy yönetimi ve kişisel çalışmalarımı ayırma gereği duydum. Dolayısıyla bu yazı aslında tamamen kendime yönelik bir kayıt. Ancak bir taraftan da kitap önerileri, eğitim, seminer ve çeviri başlıkları altında onlarca soru geldiği için de bu yazı biraz da bunlara ortak cevap niteliği taşıyor.

Bakalım 2022 yılında kişisel gelişim adına neler geride kalmış.


PROJELER VE YIL SONU BİLANÇOSU

EĞİTİM – SEMİNER – DERSLER


Finansal piyasalar için kitaplar, dersler ve YouTube videoları dışında Covid-19 sonrası muhteşem bir kaynağa daha sahibiz. Dünyaca ünlü portföy yöneticileri, uzmanlar ve profesörlerle aynı ortamı zoom toplantıları ve seminerlerle paylaşabiliyor, sorularımızı kendilerine yöneltme şansına sahip olabiliyoruz.

Portföy yatırımlarından daha değerli olan beşeri sermaye yatırımları kapsamında 2022 yılında toplam 16 seminer ve görüşmeye katılmışım. Bir de izleyici olarak iştirak ettiğim canlı yayınlar var ki onları hiç saymıyorum bile.


Sabancı Üniversitesi – Finansta Mükemmeliyet Merkezi tarafından düzenlenen dört seanslık eğitimde Prof. Aswath Damodaran ile bir kez daha “Değerleme” konusunu işlemek oldukça öğretici ve gelişim anlamında faydalıydı. Bu yıl ikinci kez katıldığım eğitimin içeriği aynı olsa da gelen sorular ve ufak detayların netleştirilmesi önemli farklar yaratabiliyor.


Seminer ve paneller arasında Kadir Has Üniversitesi – Ekonomi Bölümünün “Küresel Politik Ekonomi üzerine Dersler” başlıklı programını burada tekrar sayabilirim. Üniversitelerin bu şekilde projeleri bizlerle buluşturması gerçekten çok değerli. Aswath Damodaran, Yanis Varoufakis ve Steve Keen gibi alanında çok başarılı profesörlerden kıymetli bilgiler edindim. Bu, her gün elinize geçecek bir fırsat değildir. Bu nedenle emeği geçen Hocalarımıza ayrıca teşekkür ederim.


Bunun dışında Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yatırım Eğitimi” oldukça başarılıydı. Uzmanların gerek seçilmiş konulardaki konuşmaları gerekse de panel şeklindeki etkinlikler önemli katkılar sağladı. Özellikle de Sayın Selva Demiralp, Ali Hakan Kara, Özlem Bayraktar Gökşen, Alp Şimşek’in katılımı ve Murat Tufan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Küresel Finansal Krizlerde Merkez Bankasının Rolü” merkez bankaları ve enflasyonu konuştuğumuz 2022 yılı için etkili bir iz bıraktı diyebilirim.


Fiziki ortamda gerçekleşen seminer ve toplantıların keyfiyse bir başkaydı. Bu sene Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “2022 Uluslararası Cam Yılı” kapsamında Almanya’nın kuzeyine bir yolculuk yaptım. Düsseldorf’ta gerçekleşen Glasstec Cam Fuarı oldukça başarılı ve yeni yatırımlarım için ilham vericiydi. Bu vesileyle orada tanıştığım tüm dostlara da selamlarımı sunarım.

Son olarak da Financial Times gazetesinde köşe yazılarını ilgiyle okuduğum Kroll’de Küresel Baş Ekonomist olan Megan Greene’in yer aldığı üç toplantıya katıldım ve her oturum ayrı bir bakış açısı kattı. Bu tür etkinlikleri gelişim yolunda ilerlemek isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim.



Latince öğrenmek için geçen sene başladığım ve yüksek tempoda aralıksız devam ettiğim süreçse maalesef biriken notlar ve genişlemekten ziyade derinleşmeye duyduğum ihtiyaç nedeniyle bu yıl zorunlu bir araya maruz kaldı. Gerekli hazırlıkları ve uygun vakti bulduğumda Latince derslerine dönmek için sabırsızlanıyorum.


ÇEVİRİ

Finansal okuryazarlık ve bu alandaki literatür taramasında Değerleme alanının Türkçe kaynaklar bakımından yeterince ilgi görmediğini düşündüğüm ve birçok çalışmayı da eleştirdiğim için daha önce üç önemli eserin Türkçe çevirisine imza atmıştım:

1) Değerleme için Küçük Kitap
2) Warren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanması
3) Anlatılar ve Sayılar

Scala Yayıncılık desteği ile gerçekleşen bu çalışmaların okuyucu nezdinde de büyük ilgi görmesinden kıvanç duyuyorum. Yine değerleme alanında, fakat teknik yönlerinden ziyade gündelik anlayışa uygun düşen ve akılda kalıcı yönüyle çok beğendiğim başka önemli bir diğer kitabın çevirisi 2022 yılında okuyuculara ulaştığı için de ayrıca mutluyum.

4) Değer Yatırımcılığı için Küçük Kitap

En çok sorulan sorulardan biri olan “Sıradaki çevirinin ne olduğu” temasını ise üzülerek yanıtsız bırakıyorum. Çeviri için oluşturduğum liste maalesef yarım kaldı. İlerde şartlar değişirse belki tekrar bu alanda katkı sağlamaya çalışırım.

Değerleme – Arşiv – YouTube 

Bu yıl tamamladığım bir diğer çeviri faaliyeti ise Aswath Damodaran’ın yıllar önce New York Üniversitesi, Stern İşletme Fakültesiyle birlikte hazırlamış olduğu 25 bölümlük Değerleme Videoları projesiydi. Damodaran Hoca’nın YouTube videoları için, herhangi bir metin olmaksızın ve günlerce uğraşarak Türkçe alt yazı eklediğim seri için bölüm bölüm bağlantılar ve değerleme alanındaki diğer arşiv notları yukarıdaki bağlantıdadır.


KİTAPLAR

Çeviri süreci ve finansal piyasalardaki yüksek oynaklık kitap okuma alışkanlığımı bu sene ciddi şekilde sekteye uğrattı diyebilirim. Çeviri, teslim ve baskı sonrası aynı kitabı 6-7 kere okumak, keyfiyeten çıkarılan ve eklenen yerleri bulup düzeltmek ciddi zaman kaybı oldu. Diğer taraftan asıl işim olan finans ve ekonomi cephesinde hem birikimleri korumak hem de fırsatları değerlendirerek bunları çoğaltmak yoğun bir mesai anlamına geliyor. Dolayısı ile bu sene sadece 16 kitap okuyabildim. Bunların çoğuna ilişkin özet, kitap tanıtım ve notlarımı sitede bulabilirsiniz.

1) Value Investing
2) Sahte Sultan
3) Hızlı Çocuklar
4) İktisattan Çıkış
5) İktisada Yeniden Giriş
6) Yapısal Reformlar ve Türkiye
7) Die kleine Hexe
8) Bumerang
9) Başarısızlığa Övgü
10) Before and After SOCRATES
11) Güzel Yaşam Kılavuzu
12) Kızımla Ekonomi Sohbetleri
13-14-15-16) Diğer


YAZILAR – RAPORLAR- ÖZETLER

Tüm bu faaliyetler arasında internet sitemde çok farklı konularda toplam 47 yazı paylaşmışım ve yıl sonuna kadar gelecek 3 yazıyla birlikte toplam 50 yazıya ulaşmış olacağım. Ortlama olarak haftada bir yazıya denk gelen bu çıktı oldukça iyi görünüyor. Ancak bu sayı, diğer taraftan da geçen seneki 83 adet yazıya göre daha düşük bir değere karşılık geliyor. Bundaki en büyük etkenlerden biri diğer işlere daha fazla vakit ayırmamken diğer etkense paylaşımlarımı azaltmak yönünde aldığım karardır. Buradan artan vakitte daha fazla rapor, inceleme ve analiz okuma şansına sahip olduğumu ve uygulama örneklerini geliştirmek adına başarılı bir yıl olduğunu söyleyebilirim.


SATRANÇ

2022 yılına ilişkin Satranç Performans değerlendirmemi ve gelecek yıla ilişkin hedeflerimi ekteki yazıda paylaşmıştım. Bunun dışında Café Finans Satranç adıyla kurduğum çevrim içi platform maalesef katılımcı sayısının yetersiz olması ve bazı diğer internet ortamı sorunları nedeniyle sona erdi. Şimdiye kadar katılım gösteren herkese teşekkür ederim.

Ben yazarken yoruldum ve siz sıkılmadan buraya kadar okuduysanız, umarım size de faydası olan bir iki fikir, kitap ya da eğitim gibi proje çıkmıştır.

Şimdiden sağlıklı, mutlu ve iyi bir yıl dilerim.

Ergun UNUTMAZ, 17.12.2021


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *