Travel Notes

Yurt Dışı Seyahat Öncesi

Artan gelir seviyesi ve değişen tüketim kalıpları dışında teknoloji, ulaşım ve iletişim imkânlarının uzakları yakın ettiği günümüzde yurt dışı seyahat ve geziler birçoğumuz için artık sıradan aktiveler hâline gelmiştir. Her ne kadar “yurt dışı geziler” başlığı altında sizlere gezdiğim-gördüğüm ülke ve şehirlere ilişkin birikimlerimi ve naçizane tecrübelerimi paylaşmayı planlasam da sistematik olarak ilk yazının genel konuları ele almasının daha faydalı olacağını karar verdim. Bu kararım, “zaten ben dünya insanıyım, ilk defa da yurt dışına gitmiyorum, bana gittiğim yerde katkı sağlayacak bilgi var mı?” şeklinde beklentisi olanlar için sıkıcı bir yazıyı garanti etmekle beraber burada bulacağınız bilgiler yeni başlayanlar için iyi bir kılavuz olma niteliği de taşımaktadır.

NASA astronotu Ronald John GARAN uzay görevi dönüşünde yaptığı bir açıklamada duygularını; “uzaydan bakıldığında Dünya’da sınırlar göremiyorum” şeklinde dile getirmiştir. Öncelikle Garan’ın bu sözlerine katılmakla ve sınırların insan yapımı olduğunu düşünmekle birlikte, siz yine de pasaportsuz ve diğer önemli evraklarınız olmadan yola çıkmayın derim.

Eğer seyahat edeceğiniz ülkeye karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken, yasal mükellefiyetlerinizi gözden geçirmenizdir. Bu yüzden, Emniyet Genel Müdürlüğünün resmî internet sitesi üzerinden “Pasaport Türleri[1], diğer işlemler ve sorularınız için yanıt bulabilirsiniz. Bunu müteakip,  Dışişleri Bakanlığı web sitesinde yer alan “Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları”nı[2] inceleyerek vize ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Vize almanız gerekiyorsa da tavsiyem; önce ilgili ülke büyükelçiliğinin/konsolosluğunun, ardından da vize işlemleriyle ilgili aracı kuruluşların web sayfalarına başvurmanız yönündedir.

İlk adımı atmış olmanın güveni ile sizi bekleyen ikinci aşamaya geçebilirsiniz: Ulaşım ve konaklama. Seyahat amacınız, süre ve bütçeniz gibi kısıtlara göre şekillenecek olan uçak, tren ve araba kiralama alternatifleri de kendi içinde kalite-fiyat araştırması yapmayı gerektiriyor. Her ne kadar ben Türk Hava Yollarının hizmet kalitesi, güvenlik ve performansını fiyatlarına göre uygun bulsam da bazı web sitelerinin ucuz bilet bulmak konusunda başarılı olduğunu belirtmeliyim. Bunların başında da cheapticketsskyscanner  ve expedia gibi  siteler gelmektedir. Benzer şekilde konaklama[3] için de hostel, otel veya kısa süreli daire kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Listenizde bu başlığa da tik attıktan sonra böylece üçüncü aşama olan bulunduğunuz yerin keyfini çıkarma, tatil ve gezi konularına verebilirsiniz kendinizi. Bu alanda artan talebe paralel olarak sayısız kitap, dergi vb. kaynak ile online dokümana ulaşmanız mümkün. “Lonely Planet”, “Dost – Görsel Gezi Rehberleri” ve “Eyewitness” ilk aklıma gelen ve beğeneceğiniz referans kitaplardır. Zamanla bu sayfaya ekleyeceğim benim kişisel notlarımı da okuyabilirsiniz.

Son olarak, bagaj uygulamaları konusuna değinmekte yarar var. Karşılaşılan sorunları ve sistemin açıklarını gördükçe aslında bu konu için ayrı bir yazı kaleme alınması gerektiğini düşünüyorum. Ancak seyahat öncesi planlar çerçevesinde burada sadece yolcu bagazı kurallarına ve haklarınıza dikkat çekmek istiyorum. Tercih ettiğiniz hava yolu şirketlerinin düzenlemeleri farklılık gösterebilir ancak fikir vermesi ve sitematik anlatımı nedeniyle Türk Hava Yollarının Genel Bagaj Bilgisi başlıklı yazısını okumanız seyahat öncesi sizin lehinize olacaktır. Dönüş yolculuğunuz öncesinde ise gerek kendinize gerekse de sevdiklerinize getirmeyi düşündüğünüz hediye ve eşyalar, ülkeye girişinizde başınızı ağrıtabilir. Sorunsuz ve keyifli bir tatilin dönüşünde de rahatınız için Türkiye’de Gümrük İşlemleri[4] konulu mevzuatı incelemenizi tavsiye ederim.

Bon vojage!

Ergun UNUTMAZ, 22/02/2013

P.S. Eğer bilgileri faydalı buldum ancak sağlık üzerine bir not eklenmemiş diye düşünüyorsanız bu konuda Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünün Seyahat Sağlığı linkini kullanabilirsiniz.