Agenda,  Other Notes

Etkin Asansör Kullanımı

Etkin Asansör Kullanımı Üzerine Düşünceler


Asansör, dikey ve yatay olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araç olup Latince “basamak çıkmak” anlamına gelen
ad scendere sözcüğünün “mekanik tırmanma aracı” olarak Fransızca ascenseur kelimesine dönüştürülmesi ile tanımlanmıştır. Kelimenin Türkçede ilk kullanımları ile 1891 yılında karşılaşılmaktadır.

Asansörler, modern yaşam anlayışı ve iş ortamlarının vazgeçilmez birer parçası olma özelliğini 20. yüzyılda kazanmış, mühendislik ve değişen ihtiyaçlar bazında her geçen gün niteliklerinin üzerine katarak gelişmiştir. Asansörlerin, yük taşıma ve basit mekanik sistemlerle kullanımı ise 19. yüzyıla uzanmaktadır ki bugün asansör kelimesi ile ifade ettiğimiz anlam dışında yük taşıma işlemleri ise çok çok daha eskilere dayanmaktadır.

Tarihi gelişimi, çalışma prensipleri ve gökdelenlerdeki kullanım farklılıkları bir yana bu yazıda “asansör kullanımı – zaman yönetimi” bakış açısından asansörler üzerine düşüncelerimi bir sistem önerisi ile paylaşmak istedim. Özellikle de mesai saatlerinin başlangıç ve bitişi ile öğle arası gibi yoğun kullanım aralıklarında asansör beklemekten şikâyetçiyseniz bu yazıyı faydalı bulabilir; önerdiğim sistemi farklı düşünceleriniz ile geliştirmek için katkı sağlayabilirsiniz. Belki de en önemlisi, sistemler ne kadar mükemmel tasarlanmış olsa da bu yazıyı okumamış olan kullanıcıları “etkin asansör kullanımı” konusunda bilgilendirebilirsiniz.
 

Olabildiğince basit ve anlaşılır olarak aktarmak istediğim sistem iki bölümde kurgulandı. Bu kapsamda öncelikle bazı varsayımlar belirtilip ardından etkin asansör kullanımı için sayısal bir analiz yürütülmüştür. Bu analiz, gösterim kolaylığı açısından ilk olarak bilinçsiz ya da bireysel çıkar hedefleyen kullanıcılar, ikinci sırada da bilinçli kullanıcılar modellenerek sunulmuştur. Son olarak ise yönetici ve kullanıcılar için bazı tavsiyelere yer verilmiştir.

Analize ulaşmak için asansör dosyasını açınız.

Ergun UNUTMAZ, 20/11/2013