Economy

DAX Endeksinin Analizi

Durum Değerlendirmesi

Temel Analiz

Avrupa Merkez Bankasının resesyona karşı her türlü önlemi alacağına dair verdiği güvence ile tekrar çıkış kanalına dönen Endeks, önce ABD – İran arasında yaşanan gerilim ardından da ABD – Çin eksenindeki 300 milyar dolarlık yeni ek gümrük vergileri nedeniyle satış baskısı altında kalmıştır. ABD’nin bu eylemine karşılık olarak Çin’in, para birimi “Yuan” ın değer kaybına izin vermesi ile ilk kez 7,00 seviyesini geçen parite, genel bir kur savaşını tetiklemiştir. Yeni Zelanda, Avusturalya ve diğer ülke merkez bankalarının sırasıyla sürpriz ve yüksek oranlı faiz indirmeleri de resesyon tehdidini artık bir gerçekliğe dönüştürmüştür. Bu gelişmeler, satış baskısının arkasında yatan nedenler olup bu durumdan en çok etkilenecek sektörlerdeki hisselerin fiyatlarında da önemli düşüşler yaşanmıştır.

Teknik Analiz

13.500 – 10.500 tepe ve dipleri arasında Fibonacci dalgalarını sırasıyla test eden Endeks, artan gerilim ve resesyon beklentileri ile birlikte (zaten zor bir şekilde geri döndüğü) çıkış trendini aşağı yönde kırarak sert bir şekilde 11.500 desteğine kadar çekilmiştir. 

Bu nokta, gerek 200 günlük hareketli ortalamanın gerekse de Fibonacci düzeltme seviyesinin desteği olduğu için önemlidir. Bu noktada artan işlem hacmi talep artışını; Momentum ise 14 gün öncesine göre fiyatların oldukça gerilediğini ve bu seviyeden Endeksin toparlandığını göstermektedir.

12 ve 26 günlük üssel hareketli ortalamalardan elde edilen MACD göstergesi ise hâlâ aşağı yönde trendi teyit etmekle birlikte düzelme eğilimi içindedir. RSI ve Stochastic göstergeleri ise Endekste aşırı satım yapıldığını işaret ettiği için 11.600 seviyesi kısa süreli alım için fırsat olarak kullanılabilir.

Diğer taraftan basit ve üssel hareketli ortalamalar henüz bu çıkış sinyalini desteklememektedir. Ancak Bollinger Bandının (20,2) alt kısmındaki keskin iniş kısa süreli bir çıkışın gelebileceği şeklinde yorumlanabilir. Kaldı ki saatlik grafikler bazında göstergeler böylesi bir çıkışı desteklemektedir. Endekste Ağustos ayına ilişkin beklentim şu şekildedir:

% 10 olasılıkla 12.200’deki kısa vadeli hareketli ortalamadan destek alınarak 12.400’ün geçilmesi ile tekrar yukarı bir deneme.

% 70 olasılıkla 11.500 – 12.400 bandında bir süre yatay hareket ile gelişmeleri izleme.

% 20 olasılıkla 11.500 desteğinin de kırılması ile Endeksin 10.500 seviyesine inişi.

Bu seviyenin altındaki tarihi destekler ise sırasıyla 8.500 – 7.000 ve 5.900 seviyelerindedir. Ancak buraları görmek için çok daha radikal bir gelişme yaşanması gerekecektir. 

Kazançlı yatırımlar dileğiyle.


Ergun UNUTMAZ, 08.08.2019