Arts, Music & Entertainment,  Book Reviews

Dijital Fotoğrafçılık


Chris GEORGE[1]

“Başlangıçtan Profesyonelliğe Kadar (A’dan Z’ye) Bilmeniz Gereken Her Şey Bu Kitapta” gibi iddialı bir başlık seçen yazar, gerçekten de tüm bu bilgileri 320 sayfaya sığdırmaya başarmış. Hobi kitabı veya sanatsal değerlendirmeden ziyade bu çalışmanın eğitim yayınları kategorisinde ele alınabilecek bir eser olduğu kanaatindeyim.

 

 

 photography

Fotoğrafçılık gibi geniş bir alanda ve profesyonelliğe kadar uzanan zorlu bir yoldaki okuyuculara hitap etmek için yazar üç bölümden oluşan bir kurgu planlamış.

İlk bölümde görüntü yakalama başlığı altında: Donanım ve yazılım, yaratıcı kontroller, resmi görmek gibi alt başlıklarda gerek fotoğraf makinelerinin ve fotoğrafın teknik detayları gerekse de iyi bir fotoğrafta aranan nitelikler kapsamlı olarak işlenmiş. Bu anlatım sadece nesir şeklinde değil; “iyi-kötü”, “doğru-yanlış” çekim arasındaki farkları anlatan fotoğraflarla yapılmış. Elbette söz konusu fotoğrafçılık sanatı olunca iyi-kötü ve doğru-yanlış kavramları tartışmalı olsa da teknik bir alandan ve profesyonel bir çalışmadan bahsedildiğinde bu farkların siyahla beyaz gibi olduğunu ve bunların kitapta işleniş tarzını oldukça faydalı bulduğumu söyleyebilirim.

İkinci bölüm, manipülasyon adını taşıyor ve adından da anlaşılacağı gibi çekilmiş bir fotoğrafın bilgisayar ortamında işlenmesini inceliyor. Doğal olarak yine tarayıcılar ve yazılım programları gibi donanım üzerine bir giriş, ardından da fotoğraf üzerinde yapılabilecek düzenlemeler aktarılmış. Bu alanda da bilgi sahibi olmak fotoğraf çekerken bazen göz ardı edebileceğiniz sorunları tanımanızı; hata olarak nitelendirilebilecek ufak kusurları giderebilme kapasitenizi artırmanızı sağlıyor. Bazen de sadece eğlence için kullanılabilecek araçları keşfediyorsunuz. Dolayısı ile bu bölümün, güzel bir kareyi sorunlarına rağmen yakalamak için fotoğrafçıyı cesaretlendirdiğini söyleyebilirim.

Son bölüm ise çıktı ve depolama olarak planlanmış. Bu bölüm diğerlerine göre biraz daha zayıf ele alınmakla beraber bence gerekliliği de tartışılır. Ancak, bütüncül bir çerçevede, bu kitapta yer almasını faydalı buldum. Çünkü tüm bu teknikleri kullanarak güzel bir kare yakalasanız, bu kareyi bilgisayar ortamında mükemmelleştirseniz de eğer bu çekimi yüksek çözünürlükte gerçekleştirmediyseniz baskı aşamasında sorun yaşamanız muhtemeldir. Bu yüzden çıktı aşamasını da yakından tanımak, uygulayıcılar için ayrıca önemli hâle geliyor. Son olarak,  çekilen fotoğrafların depolanması, taşınabilirliği ve erişilebilirliği de günümüzde fotoğrafçılık konusuna ilgi duyanların yönetmeleri gereken alanlar olmuştur. Bu nedenle de bu konuya da yer verilmesi kapsayıcı olmuş.

Chris GEORGE’un bu çalışmasını başlangıçtan profesyonelliğe hitap eden, görsel öğeleri yerinde ve bolca kullanan, anlatım tekniği açısından da başarılı ve başucunda bulunması gereken bir eser olarak değerlendiriyorum.

  

 

Ergun UNUTMAZ, 09/12/2013


[1] Chris GEORGE, (The book of digital fotography), İnkılâp Kitabevi Yayın Sanayi ve Ticaret A.Ş., İkinci Baskı, 2011, İstanbul(İngilizce aslından çeviren: Bala TOPRAK).