Economy

BIST 100 Analizi – 10/2019

BIST 100 Endeksi – Eylül ayı değerlendirmesi ve Ekim ayı beklentileri

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 02 başlıklı yazıda da genel olarak değindiğim gibi Eylül ayı kayıpların hızlı bir şekilde geri alındığı bir dönem oldu. Oynaklığın oldukça yüksek seyrettiği Ağustos ayından sonra bir miktar toparlanma piyasalar için doğal olarak iyi bir gelişmeydi. Bu bağlamda BIST 100’de öncelikle kayıplarının ne kadarının geri alındığına bakabiliriz.  

Grafik 1 – Kayıpların Geri Alım Seviyesi

BIST 100 Endeksinde, 2018 yılı başındaki 122.000 zirvesi ile düşüşün son bulduğu 84.000 noktası arasını “X” ile nitelendirirsek, 2019 yılı başında kayıpların yüzde 50’sine denk gelen bir kısmının 104.000 seviyesinin görülmesi ile geri alındığı söyleyebiliriz. Yukarıdaki grafikte X yüksekliğini (40.000) ve yüzde 50 Fibonacci düzeltme oranı olarak 20.000 düzeyindeki “Y” yüksekliğini siyah çizgilerle gösterdim. İlginç olan, Endeksin yıl içinde 84.000 seviyesinde ikili dip yaptıktan sonra 104.000 seviyesini tekrar denemesine rağmen güçlü bir şekilde kıramamasıdır.  

Grafik 2 – Elliot Dalga Teorisi

İkinci grafikte ise bu çıkışı Elliot Dalga Teorisi çerçevesinde değerlendirdim. 84.000’den başlayan ikinci çıkış, 5 dalgalı çıkışını Ağustos ayında, 104.000 seviyesinde tamamlamıştır. Bunu müteakip izleyen düzeltme hareketi ise mavi harflerle işaretlediğim gibi, a-b-c şeklinde bir zig zag dalga formu izlemektedir. Her ne kadar Eylül ayında c noktası, 4 nolu dalganın son bulduğu noktanın altında olduğu için endişe kaynağı olsa da, c noktasındaki çıkış takip edilerek ve fiyatlar 4 noktasının üzerine çıktığında alım yapılması gerekir. 

5-3-5 formundaki zig zag düzeltme dalgasının ifade ettiği de zaten tam olarak budur. İlk çıkış bitmiş, düzeltme tamamlanmış, ikinci çıkış dalgası başlamıştır. Geri çekilme sonrası 100.000 seviyesinden başlayan 2 no’lu dalga da 104.000 seviyesinde kanımca 3 noktasına erişmiştir. Durum böyle ise, asıl soru: Bundan sonra ne olacağıdır. 2 no’lu dalga en uzun dalga olması gerektiği için 102.000 seviyelerinde dördüncü, 104.000’i bir kere daha deneyerek beşinci dalgayı kısa sürede tamamlayacağımızı düşünüyorum. Güçlü bir dirence dönüşen bu noktadan başlayacak düzeltme hareketi ise oldukça aşağıda bir noktaya kadar devam edebilir.   

Grafik 3 – Boşlukların kapatılması ve Ekim Ayı Tahmini

Grafik 3’de koyu mor çizgi ile yukarıda aktardığım durumu göstermekteyim. Burada bir noktanın altını çizmekte yarar var. Eylül ayının sonunda 1.000 puanın üzerinde boşluk bırakarak başlayan güçlü alım dalgası eğer 104.000’i de geçseydi belki sorun olmazdı. Ancak mevcut şartlar altında bu boşluğun kapancağını düşünüyorum. 4 no’lu dalganın bunun üzerinde yer alacağını, ancak düzeltme hareketinin sert bir şekilde burayı da geçeceğini tahmin ediyorum. Nitekim I ve II ile işaretlediğim noktalarda bırakılan boşlukların da kapatılarak geçildiği görülmektedir. 

VIX Endeksini yorumlarken Ekim ayının da oldukça riskli bir ay olacağını belirtmiş, oynaklık konusunda uyarıda bulunmuştum. Benzer şekilde BIST 100 için de 104.000 noktasının yakından izlenerek, geçilmesi durumunda alım yapılması yerinde olur. Çünkü hedef 126.000 seviyesindedir. Aksi takdirde ise önce 96.000 ardından tekrar 84.000’i göreceğimizi düşünüyorum. 

Kazançlı yatırımlar.


Ergun UNUTMAZ, 02.09.2019