Piyasa Analizleri ve Beklentiler 02
EYLÜL 2019
Oldukça çalkantılı geçen bir Ağustos ayının ardından Eylül ayı piyasalara biraz rahat nefes aldırdı. Ayın ilk yarısında risklerde düşüşle birlikte yaşanan olumlu hava, hisse senetlerine değer artışı olarak yansıdı. DAX Endeksi, 11 seansta yüzde 10 yükselirken ayın ikinci yarısında ise mevcut seviyesini korumaya çalıştı.
Başta ECB ve FED, ardından Japonya ve Birleşik Krallık Merkez Bankalarının para politikası kararları; ticaret anlaşmalarında ümit veren açıklamalar; anlaşmasız BREXIT’in engellenmesi, Almanya’nın duyurduğu mali genişleme ve iklim paketi çalışmaları gibi gelişmeler düşük gelen büyüme rakamlarını ve resesyon riskini hafifletti. Ancak Suudi Aramco’ya düzenlenen insansız hava aracı saldırısı nedeniyle yaşanan petrol şoku; İran’a yöneltilen suçlamalar ve savaş riski gelişmeleri Trump hakkında başlatılan görevden azil soruşturması ile birleşince oynaklık da tekrar yükseldi.
Piyasalara etki eden gelişmeler hakkında daha fazla bilgi için Ekonomi Politika Strateji belgesini inceleyebilirsiniz. Endeksler bazında geçen ayın performansı ve gelecek aya ilişkin beklentilerden önce ise Oynaklık Endeksi ve altın fiyatlarına kısaca değinebiliriz.
VIX
Chicago (Şikago) Opsiyon Borsası tarafından, S&P 500 endeks opsiyonları baz alınarak oluşturulan Oynaklık Endeksi (Volatility Index, VIX), 30 gün ileriye dönük olarak piyasalara ilişkin beklentileri gösteren gerçek zamanlı bir piyasa endeksidir. Genel anlamda bu Endeksin, piyasadaki risk düzeyini ve yatırımcıların davranışlarını yansıttığını söyleyebiliriz. Ortalamalara göre yukarı ve aşağı yönde daha uç değerlere ulaşılması piyasada riskin arttığına işaret eder ve bu durum oynaklığın yükselmesi kavramı ile ifade edilir. Ağustos ayını 19,00 seviyesinden kapatan Endeks 13 Eylül’de 13,74 seviyesine kadar geriledikten sonra ayı 16,16 seviyesine yükselerek kapatmıştır.
Yıl içerisinde daha önce de üç kere yaşandığı gibi Ekim ayında oynaklığın sert bir şekilde yükseleceğini ve iniş çıkışlarla yıl sonunda 30’lu seviyeleri göreceğimizi düşünüyorum. Bu eğilimi ara hareketleri dikkate almadan kabaca mor çizgi ile grafikte gösterdim. Alçalan üçgen formasyonun devamında üst kısımda kırmızı ile işaretlenen dirençlerin kırılması alımların artacağını işaret ediyor.
Altın
Ağustos ayını 1.520 dolar seviyesinde tamamlayan altın fiyatları, Eylül ayı başında gördüğü 1.550 zirvesinden beri düşüşte. Risklerin azalması ile birlikte hisse senedi ve tahvil piyasalarına dönen sermaye akımları altın fiyatlarının da geri çekilmesi ile sonuçlandı. Eylül ayını 1.480 seviyesinde tamamlayan altın için Ekim ayına yönelik tahminde bulunmak kolay; zor olan ise iki alternatiften hangisini seçeceğiniz!
1.520 seviyesi sol ve sağ omuz, 1.550 zirvesi baş kısmını oluşturmak üzere, omuz-baş-omuz (OBO) formasyonunu takip edecekseniz 70 puanlık X yüksekliğinin sizi götüreceği nokta 1.410 seviyesindeki güçlü destek olacaktır. Eğer Ekim ayının olumlu gelişmelerle dolu, risklerin azaldığı, anlaşmaların gerçekleşeceği bir ortam olarak geçeceğini düşünüyorsanız açığa satış yaparak 1.410 seviyesinden yapacağınız alımlarla iyi bir getiri elde edebilirsiniz. Grafikte kırmızı ile çizdiğim tahmini fiyat hareketi bunu gösteriyor.
Yok eğer ABD Başkanının azil süreci başta olmak üzere Hong Kong – Çin ve İran – Suudi Arabistan ekseninde tansiyonun yükseleceğini ve Thomas Cook benzeri iflasların artacağını düşünüyorsanız yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın fiyatları bu kez yeşil çizgi ile tahminimi belirttiğim yolu izleyecektir. Bu ise, 1.470 seviyesi Ters OBO formasyonunun dip noktasını teşkil edecek şekilde fiyatları 1.630 dolara kadar taşıyacaktır (1.550 – 1.470 = 80 ve buradan 1.550 + 80 = 1.630). Dolayısı ile stop loss seviyelerinizi risk yönetim tercihlerinize göre seçerek her iki yönde de işlem gerçekleştirmek sizin stratejinize ve stresle başa çıkma yöntemlerinize kalmış durumda.
Yatırım Araçlarının Getirileri
Eylül ayında seçilmiş yatırım araçlarının yüzdesel olarak getirileri – sol tarafta küresel, sağ tarafta Türkiye piyasaları gösterilmek üzere – şöyle olmuştur:
Etiket üzerindeki renklerden de anlaşılacağı gibi en yüksek getiriyi %8,60 ile BIST 100 Endeksi sağlamıştır. Benzer şekilde DAX 30 Endeksi de %4,50 oranında oldukça iyi bir kazanç bırakmıştır. Altın %3,39, Brent türü petrol ise %1,72 düşüş sergilemiştir. En yüksek düşüş ise geçen ay olduğu gibi Türkiye’de bankaların mevduata uyguladıkları faizlerde görülmüştür (%12,75). Merkez Bankasının güçlü faiz indirimi sonrası bu zaten beklenen bir gelişmeydi. Türkiye’deki enflasyon rakamları 3 Ekim tarihinde açıklanacak olup aylık beklenti ortalaması olan 1,34 değerini kullandım. Bunun yıllık olarak karşılığı ise %9,64 değerine denk gelmektedir.
3 Ekim tarihinde yayınlanan enflasyon verileri ve TCMB sitesinden yayınlanan, “Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları (Haftalık-Akım)” son değerlerini müteakip grafik güncenlenmiştir. (06.10.2019)
Ergun UNUTMAZ, 01.10.2019