Economy

Ekonomi Politika Strateji 04

Kasım 2019


DEĞERLENDİRME VE GÖRÜŞLER


Ekonomi Politika Strateji Raporu aşağıda sıralanan beş soruya cevap aramaktadır: 


Gelişme: Geçen Ay Neler Oldu?

Sebep: Neden Oldu? Sonuç: Hangi Etkileri Meydana Getirdi

Beklenti: Bu Ay Neler Olabilir? Pozisyon: Nasıl Bir Strateji İzlemeli?


Bu rapor, bir yatırım stratejisinin temelini oluşturmak üzere, küresel ekonomilerde meydana gelen gelişmeleri, önde gelen kurum ve kuruluşların açıklamalarını ve jeopolitik riskleri kısa notlar hâlinde özetlemeyi hedeflemektedir.

Bu amaçla; kamuya açık, güvenilir kaynaklarda yer alan makaleler, haberler, basın toplantıları vb. raporlarda sunulan bilgiler, sınırlı bir şekilde, kendi arşivim için bu rapor aracılığı ile bir araya getirilmektedir. Dolayısı ile buradaki bilgileri bir yönlendirme ya da yatırım tavsiyesi değil, sadece kendime yönelik kısa bir aylık özet niteliğindedir. 


Detay

Sebep – Sonuç

Beklenti – Strateji

ABD

Q3 büyümesi %1,9 ile beklenenden iyi geldi. Q2’de %2,0 seviyesinde olan büyümeye göre bir miktar düşüş görülse de ekonomik aktivite canlı.

Hong Kong’da gösteriler devam ederken ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi, demokrasi odaklı bir yasa tasarısı kabul etti. Trump da bu yasa tasarısını onayladı.

Tüketim harcamalarının güçlü seyri yanında ticaret anlaşmalarında 1. Aşama üzerine iyimserlik üretime de yansıdı.

Gösterilerde artan şiddet ve gerilim nedeniyle demokratik hakların kullanımına karşı Çin’in şiddet uygulamasına karşı çıkılıyor. Trump’ın bu yasa tasarısını onaylaması ile ticari anlaşma için pürüzler oluştu. Çin için artık şartlar farklılaşmıştır.

Birleşik Krallık

Seçim ajandası işliyor. Anketlerde muhafazakâr parti önde. 


Johnson’ın seçimleri kazanacağı beklentisi pound cephesinde değerlenme getirdi.

AB’den gelen 3 ay süre uzatımı, anlaşmasız BREXIT’i ertelediği için Johnson hükümeti seçim ile çoğunluğu elde ederek sonuca ulaşmak istiyor.

12 Aralık tarihinde gerçekleşecek seçimde çıkacak karar belirleyici olacaktır. AB’den ayrılış tarihi ise 31 Ocak’ta dolacak.

Avrupa Birliği

PMI Endeksi Ekim ayında toparlanma yönünde gelişti. Satın Alma Yöneticileri Endeksi üretim ve hizmet sektörü açısından öncü bir gösterge ve sonuçlar geçen aya göre iyi olmakla birlikte genel olarak hâlâ kötü.

PMI değeri 46,6 ile eşik seviye olan 50’nin hemen altındadır. Ancak Almanya – Fransa ikilisi ile AB genelini ayrı düşünmekte fayda var.

Almanya

Q3 büyümesi %0,1 ile teknik resesyondan kurtuldu. Bu, Q2’deki %0,1’lik daralma sonrası sevindirici bir durum. İç talebin büyümede etkili olduğu belirtiliyor.

Ticaret anlaşması ve gümrük vergileri sorunu aşılırsa işler daha hızlı düzelecektir.

Türkiye

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, kredi notunu BB-’de sabit tutarken görünümü negatiften durağana çevirdi. Cari açıkta görülen iyileşme ve enflasyonda tekrar tek haneli seviyelere inilmesi ile döviz rezervlerindeki toparlanma bu kararda etkili oldu.

TR ve ABD Devlet Başkanları arasında Beyaz Saray’da görüşme gerçekleşti. Başta Suriye konusundaki anlaşma olmak üzere ticari, ekonomik konular öne çıkan maddeleridir.

TUİK, sanayi üretiminin Eylül’de aylık %3,2 arttığını açıkladı. Ekonomideki toparlanma sürmekte. Böylece yıllık artış da %3,4 olarak gerçekleşti.

TCMB, yıl sonu TÜFE tahminini %12 olarak açıkladı. Bu değer Temmuz raporuna göre %1,9 daha düşük. İşlerin iyi gitmesi ve beklentiler yönünde böyle bir karar alınmış olmalı.

Ekonomik büyüme sürdürülür ve bütçe dengesi bozulmazsa Moody’s ve S&P de benzer bir iyileştirme yapabilirler. 




Olumlu havada geçen ikili ve heyetler arası görüşmelerden pozitif beklentiler çıktı.



Ağustos 2018’den beri ilk kez pozitif bir değer yakalanması sevindirici. 



Ancak baz etkisinin artık sona erdiğini ve geçen senenin son iki ayına ait enflasyon rakamlarını da dikkate almak gerekir. 

Çin

Sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentinin altında geldi. Ekonomik büyümedeki yavaşlama sürüyor.

Daha önceki raporlarda da belirtildiği gibi beklenen bir gelişmeydi. Doğal olarak diğer ülkeleri de etkileyecektir.

Uzak Doğu

Hong Kong’da gösteriler artan şiddetle devam ediyor. Güvenlik güçlerinin ateşi ile bir göstericinin hayatını kaybetmesi olayları büyüttü.

Hong Kong’da 24 Kasım’da yapılan seçimleri demokrasi yanlıları güçlü kazandı.



Japonya’da satış vergilerinin arttırılması perakende satışları vurdu. %8’den %10’a çekilen vergiler zaten büyüme sorunu yaşayan ekonomide satışların %7,1 düşmesine neden oldu.

Bölgede endişe artıyor.



Bölge konseyi seçimleri şehir hükümeti için de facto bir referandum olarak görüldüğünden önemliydi. Gösteri ile başlayan eylemler siyasi yansıma buldu. Burdan sonraki adıma bakılmalı.

Yüksek borç yükü altında olan ve kronik büyüme sorunu yaşayan ekonomi için iyi olmayan bir gelişme.

Orta Doğu

İsrail’den, Gaza ve Suriye’deki İslami Cihat’a yönelik hava saldırısı iddiası. Gaza’da komutanın öldürüldüğü doğrulanırken Suriye’ye yönelik saldırı tanınmadı.

İsrail’de hükümet kurulamadığı gibi Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlarından yargılama talebi geldi. Başbakan Netanyahu hükümet kurulamadığı için 2. kez seçime gitmişti. Hükümet yine kurulamadığı gibi muhalefet de başarısız oldu. Şimdi de tarihte ilk defa görevdeki bir başbakan için yargılama gündemde.


Bu eylem, bölgede İran ile İsrail arasındaki tansiyonu da yükseltecektir.


Netanyahu bu iddiaları reddetti ve bunların darbe girişimi olduğunu belirtti. Mevcut sorunların üzerine bu tür gelişmeler, bölgeyi daha da istikrarsız kılabilir.

FED

J.Powell faiz indirimine ara verildiğini belirtti, ancak riskleri de işaret etti. Büyüme, enflasyon ve talep konusunda işlerin iyiye gitmesi nedeniyle Para Politikasında duruşun, şartlar değişmedikçe korunacağı açıklandı.

Dikkat çekici olan, negatif faiz oranlarının mevut çevre koşullarında uygun olmadığının belirtilmesiydi.

ECB

C.Lagarde, risklere ve maliye politikasına vurgu yaptı. ECB’nin yeni başkanı konuşmasında küresel ekonomide risklerin sürmekte olduğunu belirtti.

Çözüm olarak ise para politikasının tek başına yeterli olamayacağını bir kere daha gündeme getirdi.

EMTIA

Brent türü petrol fiyatları ayı yükselişle geçirdi. Gerek ticaret anlaşması gerekse de iyi gelen PMI Endeksi verileri fiyatları yukarı taşıdı.

58$ seviyesinden 64$’a çıkan fiyatların ayın son günü sert düşüşü, risklerin henüz geçmediğini gösteriyor.

Diğer

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, istifasının ardından Meksika’ya iltica etti. 20 Ekim’de düzenlenen seçimler sonucunda hile yapıldığını öne süren muhalefetin tutumu; halk gösterileri ve ordunun talebi Morales’in istifası ile sonuçlanmıştır. 

Daha önce Şili ve Venezuela’da yaşanan olaylara benzer şekilde Bolivya’da da durum karışık.

Kasım ayında piyasalarda meydana gelen gelişmeleri ve teknik analiz çerçevesinde yürütmüş olduğum, gelecek aya ilişkin tahminlerimi ise Piyasa Analizleri ve Beklentiler raporunda bulabilirsiniz. 

Ergun UNUTMAZ, 01.12.2019


Uyarı:

Bu rapor; kamuya açık kaynaklardan, tarafsızlık ilkesi çerçevesinde, kendi ürettiklerim hariç diğer grafik ve öğeler için kaynak gösterilerek; kişisel bir özet ve bilgi seti oluşturmak amacıyla hazırlanmış olup hiçbir şekilde para ve sermaye piyasalarında alım satım işlemleri gerçekleştirenler için bir yatırım tavsiyesi veya danışmanlık hizmeti teşkil etmemektedir. İçerikte yer alan bilgilerin kısmen veya tamamıyla kullanımına ilişkin tüm haklar saklıdır.

One Comment

  • Oedekerk

    I discovered your weblog web website on google and check a couple of of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying extra from you in a whilst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *