Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 04

Kasım 2019

Tek bir cümle ile Kasım ayını özetlemek gerekirse; Ekim ayı raporunda aktarılan gelişmelerin biraz daha ilerletilmesi dışında fazla değişikliklerin olmadığı bir ayı geride bıraktık diyebiliriz. 

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının 1. Aşamasının tamamlanacağı yönündeki beklentiler piyasalarda alımlarla desteklenirken bunun çok kapsamlı olmayabileceği endişeleri satışları da beraberinde getirdi. Bu satışlarda, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi tarafından Hong Kong’da demokrasiyi destekleyen yasa tasarısının kabülünün ve Başkan Donald Trump’ın da bunu onaylamasının Çin ile ilişkilerde yeni bir gerilime yol açması da etkili oldu. Diğer taraftan başkanlıktan azil sürecine ilişkin yasal süreç devam ederken piyasaların, bunun negatif sonuçlar getirmeyeceğine yönelik bir tutum içinde davrandığı söylenebilir. Bu kapsamda gerek Dow Jones gerekse de S&P 500 Endeksleri Ekim ayında başlayan çıkış hareketi sonrası tarihi zirveleri geçerek yüksek getiri sağlayan bir trend yakalamıştır. Ancak Aralık ayının başındaki sert düşüş bu ay dikkatli olmak gerektiğinin bir göstergesidir.   

Source: TradingView – S&P 500 Endeksi

BREXIT cephesinde ise 12 Aralık tarihinde gerçekleşecek seçimler öncesinde Boris Johnson’ın liderliğini yaptığı muhafazakâr partinin anketlerde önde görülmesi pound için alım getirmiştir. Johnson hükümetinin çoğunluğu elde ederek AB’den ayrılış konusunda ajandasını gerçekleştirme planları yine de 31 Ocak tarihinde dolacak süre dikkate alındığında içinde riskler barındırıyor. Amerikan dolarına karşı 1,2000 seviyesindeki güçlü destekten gelen alımlar ve beklentilerdeki değişim ile 1,3000 seviyesine kadar sert bir çıkış geçiren pound, Kasım ayını yatay bir kanalda tamamladı. 

Source: TradingView – GBP/USD

Yatırım Araçlarının Getirileri

Kasım ayında seçilmiş yatırım araçlarının yüzdesel olarak getirileri – sol tarafta küresel, sağ tarafta Türkiye piyasaları araçları gösterilmek üzere – şöyle olmuştur: En yüksek kayıp, %9,68 düzeyinde bir gerileme ile, Türk lirası 1 aylık mevduata uygulanan faiz oranlarında yaşanmıştır. Bunda Merkez Bankasının faiz indirimi ile yıl sonu enflasyon beklentilerinin aşağıya çekilmesinin etkisi vardır. Bankalar da mevduata ödedikleri faiz oranlarını aşağıya çekmişlerdir. En çok kâr getiren yatırım aracı olarak ise BIST 100 Endeksi, %8,57 düzeyinde bir artış ile ilk sırayı almaktadır.  

Kasım ayı boyunca Türk lirası, Amerikan dolarına karşı %0,55 değer kaybederken aynı dönemde avroya karşı %0,85 oranında değer kazanmıştır. TUİK tarafından Kasım ayına ilişkin aylık enflasyon oranı ise %0,38 olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon ise %10,56’dır.

Küresel piyasalarda ise, DAX Endeksi %2,87 gibi oldukça iyi bir değer artışı sergilerken avronun Amerikan dolarına karşı gücü azalmaktadır. Avro, Kasım ayında dolara karşı %1,60 değer kaybetmiştir. Dolayısı ile Türk lirasının avroya karşı değer kazanması da AB’deki ekonomik yavaşlama kaynaklı olarak görülebilir. Söz konusu dönemde altının onsu dolar bazında %1,37’lik artış gösterirken Brent türü petrol %3,65 gibi önemli bir yükseliş kaydetmiştir. 


Ergun UNUTMAZ, 03.12.2019


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *