Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 12

Temmuz 2020


Temmuz ayı gelişmelerini özetleyen Ekonomi Politika Strateji Raporu’mdan yola çıkarak temkinli hareket etmem gereken bir ay olacağını düşünüyorum. Piyasalarda genel olarak risk algısı artmaya başlamakta ve negatif haberler artık daha ön planda yer bulmaktadır. Mayıs ayı Piyasa Analizleri ve Beklentiler yazımda da teknoloji, hava yolları ve diğer bazı hisselerimde ortalamanın üzerindeki artışlar nedeniyle ve geri almak üzere satış yaptığımı belirtmiştim. Nitekim Temmuz sonuna doğru yaşanan geri çekilmelerde hisse alımlarıyla portföyüme eklemeler yaptım. Orta ve uzun vadede iyimser olsam da kısa vadede kritik bir noktada bulunduğumuzu, düzeltme hareketlerinin görülebileceği bir ay geçireceğimizi düşünüyorum. Bu yüzden seçici işlemlere odaklanacağım.

1 – Endeksler

Hisse senetleri endeksleri arasında karşılaştırmalı bir analiz yürütürken aşağıdaki grafikte sunduğum gibi bir yöntem izliyorum. Bu yöntemde 17 Ocak 2020 tarihini Covid-19 öncesi zirveler için başlangıç dönemi alarak 100’e eşitliyor, ardından da son kapanış tarihi olan 3 Ağustos’a kadar geçen süreçte endekslerin nerede olduğunu inceliyorum. Başlangıç ve son dönem için en yüksek değerleri (H); her ay için en düşük değerleri (L) ve son olarak kapanış (C) değerlerini baz dönemi ile kıyaslıyorum. (Türkiye için (BIST 100) uyuşmayan tarih verilerinde standardizasyon için 22 Ocak, 22 Nisan ve 30 Temmuz tarihleri kullanılmıştır.)

Buna göre grafik göstermektedir ki, 6 endeksten sadece Nasdaq Covid-19 öncesi zirvesini geçebilmişken S&P 500 Endeksi neredeyse eski zirvesinde, diğerleri ise yaklaşık yüzde 10 aşağıda bir noktadadır. Nasdaq Endeksini taşıyan ise bilindiği gibi 5 büyük teknoloji şirketinin üstün performansıdır. Son bilançolar da kârlılık ve satış değerleri bakımından bu durumu haklı çıkardığı için bir miktar daha yükseliş görülebilir. Ancak S&P 500 hariç tüm endekslerin düşüş eğilimi sergilediği de dikkate alınmalıdır. Daha önce kaleme almış olduğum Piyasalarda Dip Arayışları yazısı ve benim W benzeri toparlanma beklentim eşliğinde mevcut pozisyonlarımı tutarak kısa vade için temkinli kalmaya devam edeceğim. Ancak V şeklinde toparlanma bekleyenler farklı pozisyonlar alabilirler tabii ki. Bir de 1929 benzeri çöküş senaryosu var ki bu olasılığı bir kenara not ederek bunun hiç yaşanmamasını diliyorum.

2 – Altın ve Gümüş

Parasal genişleme ve risk algısındaki artışla birlikte altına talebin artacağı zaten bilinen bir durumdu ve uzun vade için önceden alımda bulunmuştum. Ancak kısa vadeli senaryoda 1.750 dolar/ons direncinin geçilenmeyeceği yönünde pozisyonlar taşıyordum. Bu seviye geçilince zararı kesme konusunun önemi net bir şekilde görülmüştür. Bu kırılımın ardından altın fiyatları soluksuz bir şekilde eski zirveyi de geçerek 2.000 seviyesine kadar ulaşmıştır. 

Asıl baş döndüren gelişme ise 19 dolar/ons direncini kıran gümüşün 26 seviyesine sert şekilde gelmiş olmasıdır. Bu yöndeki düşüncemi de önceden belirtmiştim. Her iki metalde de kısa vadeli bir geri çekilme ihtimalinin ardından göreceli olarak gümüşte daha yüksek oranlı yükseliş eğiliminin devamını bekliyorum.

3 – Petrol (Brent)

Virüsün tekrar artış göstermesi, ikinci dalga endişesi ve durma beklenmese de talepteki yavaşlama eğilimi petrol fiyatlarını aşağı yönde baskılayacaktır. Ancak gerek arz konusunda bu sefer daha uyumlu görülen hareket gerekse de getiri eğrisinin şekli açığa satıştan ziyade düşüşlerde alım opsiyonunu bir kademe öne çıkarmaktadır. $45 seviyesindeki Mart ayından kalan fiyat boşluğu neredeyse kapanmış olup bu bölgedeki fiyat sıkışması dikkat çekicidir.

4 – EURUSD

Son olarak avro/dolar paritesine bakarsak; doların zayıf durumu ve kurtarma paketi konusunda AB’nin varmış olduğu anlaşma avronun sert bir şekilde önce eski 1,1462 zirvesini ardından 1,1600’daki direnci geçmesini sağlamıştır. 1,1900’dan gelen satışlar 1,1600’nın üzerinde kalırsa yükseliş devam edebilir. Ancak büyüme rakamları ikinci çeyrekte tarihi dip seviyeleri görmüşken güçlü bir para birimi demek ihracatın zorlaşması, üretilen malların satışında sıkıntı yaşanması anlamına gelmektedir ki şu anda bu hiçbir ekonominin isteyeceği bir durum değildir muhtemelen. 


Kazançlı yatırımlar dilerim.

Ergun UNUTMAZ, 04.08.2020


Burada yer alan yorum ve görüşler tamamen benim kendi risk-getiri beklentilerim çerçevesinde ve kendi planlarıma esas olmak üzere hazırlanmıştır. Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dahil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden kesin olarak bilinemez.

Yasal Uyarı ve daha fazla bilgi bağlantıdadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *