Finansal Analiz Kitapları
Uygulamalı Finansal Tablolar Analizi
Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU
Üniversite yıllarımda muhasebe derslerini İngilizce olarak, Amerikan sistemi ile öğrenirken finans dünyasına duyduğum ilgi nedeniyle aynı zamanda bilgi birikimimi Türkçe kaynaklarla da genişletmeye karar vermiştim. Bu bağlamda Prof. Dr. N. Akdoğan ve Prof. Dr. O. Sevilengül’ün ortak kitabı ile Tekdüzen Muhasebe Sistemini; Prof. Dr. N. Akdoğan ve Prof. Dr. N. Tenker’in ortak çalışması Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikler çalışmasını rehber alarak da analiz ve şirket değerlemesi alanlarında oldukça iyi bir noktaya geldiğimi belirtebilirim.
Sayın Doç. Dr. Aysel Gündoğdu’nun editörlüğünde hazırlanmış olan Uygulamalı Finansal Tablolar Analizi kitabı, bu alanda kendisini geliştirmek isteyenler için önemli bir kaynak teşkil ediyor. 12 bölümden oluşan çalışmada, farklı üniversitelerden değerli akademisyenlerin ekonomi, finans ve muhasebe odaklı deneyimleri bir araya getirilmiş.
Gerek yukarıda belirttiğim diğer iki temel esere olan referanslar, gerekse de güncel uygulama tebliğleri ve standartlarla zenginleştirilmiş içerikle hazırlanmış olan çalışma, okuyucuyu detaylarla boğmadan kitabın kullanıcılarına finansal analize ilişkin temel kavramları öğretiyor. Bilanço, Gelir Tablosu ve Oran Analizleri bölümleri bence kitapta öne çıkan temalar. Bunların dışında ‘Finansal Tablolarda Dipnot Okuma ve Yorumlama’ bölümünde yapılan 5 farklı tür ve nitelikteki bankanın karşılaştırmalı incelemesini de yararlı bulduğumu belirtmek isterim.
Farklı akademisyenlerin ortak konulardaki görüşleri, mali analiz üzerinde uzmanlaşmış kişiler için yer yer tekrar yaratsa da finansal analiz alanında eğitime yeni başlayanlar için bu tür yinelemeler kavramları pekiştirme şansı oluşturuyor. Konuyla birlikte sunulan örneklerin ise teorinin somutlaşmasını sağladığına inanıyorum. Her ne kadar analizlerde kullanılan oranlar başta olmak üzere tablolardaki değerlerde bazı teknik hatalar olsa da bunların sonraki basımlarda düzeltileceği görüşündeyim. İmla ve yazım yanlışları açısından da benzer bir özenle gerçekleştirilecek üçüncü basım, bu konularda çalışanlara katkı sağlayacaktır.
Keyifli okumalar.
Ergun UNUTMAZ, 20.01.2020
Kitapta yer alan yazım yanlışları ve hatalar ile düzeltme önerilerime ulaşmak için bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti., Ankara, 2. Baskı, Eylül 2019.
2 Comments
özkan dursun
Merhaba
”Bu bağlamda Prof. Dr. N. Akdoğan ve Prof. Dr. O. Sevilengül’ün ortak kitabı ile Tekdüzen Muhasebe Sistemini; Prof. Dr. N. Akdoğan ve Prof. Dr. N. Tenker’in ortak çalışması Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikler çalışmasını rehber alarak da analiz ve şirket değerlemesi alanlarında oldukça iyi bir noktaya geldiğimi belirtebilirim.”
Diye sözünü ettiğiniz iki kitabı internette bayadır aratıyorum ve bulamıyorum. Ben de çok okumak istemiyorum. Edinebileceğim bir yer biliyor musunuz? 🙁
Anladığım kadarıyla içeriğini adam akıllı beğendiğiniz Türkçe olan nadir kitaplardan…
Ergun UNUTMAZ
Evet, öyle diyebiliriz, ancak bir iki konuyu netleştirmek gerekir. Burada değerleme için kastettiğim içsel (İNA Analizi) ya da göreceli değerleme (çarpan analizi) değildir. Bu kitaplar muhasebe ve finansal analiz bakımından önemli kitaplar ve işin temellerini iyi açıklıyorlar. Tabi ilk basımdan beri aradan 20 yıldan fazla geçtiği için uygulama değişiklikleri olmuştur. Yine de sahaflarda ve eski kitapçılarda belki bulabilirsiniz.