Global Piyasalar
Dünü Bugünü Yarını
Şant MANUKYAN
Ekonomi ve finans ağırlıklı konuları takip ediyorsanız; blog yazıları, televizyon programları, YouTube yayınları ya da Twitter paylaşımları gibi farklı kanallar aracılığıyla Şant Bey’in değerli yorumlarına mutlaka bir yerde denk gelmişsinizdir. Dolayısıyla Şant Bey’in kısa ifadelerle karmaşık konulara değinen, piyasalardaki hareketlerin değişimini ortaya koyan; ancak bu bilgiye dayanarak alınacak kararı ve ilgili ifadeden çıkarılacak mesajı kişiye bırakan farklı tarzı sizler için tanıdıktır. Piyasalar üzerine görüşlerini derli toplu bir şekilde sunduğu bir kitapsa heyecanla bekleniyordu ve bu çalışma önemli bir boşluğu dolduran detaylarla kaleme alınmış. Global Piyasalar başlıklı ilk kitapta finansal piyasaların gelişimi açısından bir zaman yolculuğu sizleri bekliyor.
İlk kitap diyorum, çünkü kitabın başlığını ilk duyduğumda benim beklentim; daha çok hisse senedi, tahvil ve emtia gibi ürünlerin piyasa fiyatlarının oluşum sürecinin arkasında yatan nedenlerle, bu ürünlerin gelecekte oluşabilecek fiyatlarına yönelik pozisyon alma gerekçelerini anlatan bir kitapla karşılaşacağım şeklindeydi. Tamamen kişisel bir düşünceyle kapıldığım bu his, eminim ki birçok okurun da ikinci bir kitapta Şant Bey’in bu yöndeki eşsiz bakış açısını ve tecrübelerini okuma konusunda ortak bir temennidir.
Kitaba gelirsek dili akıcı, tarzı sohbet havasında olan; ancak gerek dipnot ve açıklamalar gerekse de kaynakça bakımından bu çalışmanın akademik niteliğe haiz bir kitap olduğunu belirtebilirim. Yukarıdaki görseldeki gibi biri sert kapak diğeri normal baskı olmak üzere iki farklı şekilde sunulan kitapta ilk dikkatimi çeken unsur her iki üründe de bulunan renkli baskı oldu. Malum konu finans, yazar Şant Bey olunca bol bol grafikler ve görsellerle beslenen bir içerik var. Bazen normal baskıda grafiklerin ve tabloların siyah beyaz şeklinde sunulması okuyucu için rahatsız edici olabiliyor. Aynı kaliteyi iki kitapta da bulmak sevindirici. Tabi normal kapakla çıkan ilk seriden satın almış olduğum, Şant Bey’in imzasını içeren versiyon benim için esere ayrı bir değer de katıyor. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
222 sayfalık bir hacim okuma süresi açısından önemsiz ve hızlı olabilir, ancak aktarılan bilgilerin karmaşık yapısı ve ilave okumalara ayrılacak vakti de düşündüğünüzde süreden çok içeriğe odaklanmak daha faydalı olacaktır. Kim bilir belki buradaki bilgileri özümseyip işlemlerinizde kullanarak para kazanmayı da istersiniz belki.
İçerik açısından üç bölümlü bir plan izlenmiş. İlk bölümde paranın işlevlerinden tarihteki kullanım şekillerine; güven ilişkisi ve paranın değeri üzerinden uygulanan parasal sistemlere uzanan bir akışla başlayan çalışma ekonomik ve finansal krizlerin incelenmesiyle devam ediyor. Amerikan Merkez Bankası FED’in kuruluşundan uygulamadaki bazı hatalarına yönelik, verilere dayanan görüşler oldukça öğretici. İkinci bölümdeyse Bretton Woods Sistemi ve Rezerv Para ekseninde tarihsel gelişim süreci sistemli bir şekilde özetleniyor. Son bölümdeyse küreselleşmenin geleceği, merkez bankalarının parasal genişleme süreçleri ve enflasyon etkileşimine yer veriliyor. Şant Bey’in Bitcoin başta olmak üzere kripto paralara da değinmemesi beklenmezdi.
Hatta tam da bu noktada detaylı okuma ve araştırma yerine dergi kapak resmi ile strateji belirleme çalışmalarına yapılan vurgu oldukça önemli. Benzer düşünceleri her yıl paylaştığım The Economist dergisi analizlerinde öne sürdüğüm için aynı frekansta olmaktan mutlu oldum. Gerçi Twitter fenomeni olma yolunda ilerlemek isteyenler için Şant Bey’in harika (!) önerileri de var. Aynı bütünlük içinde değerlendirerek “Kapak resmi yetiyor işte, bu kadar okumaya ne gerek var” derseniz işe yaramayan, ama ilgi çeken müthiş yorumlar getirerek, çok sayıda takipçi sayısına da ulaşabilirsiniz 🤔.
Son olarak karşılıksız para basma, enflasyon ve altın fiyatları üzerine temelsiz tartışmalara getirilen güçlü açıklamalar yanında FED’in gerek bankacılık sektöründen gerekse de özel kesimden tahvil satın almasının bilançolara etkilerinin gösterildiği nefis bölümleri dikkatli okumak gerekiyor. 👌🏻
Kronik Kitap tarafından okurlara sunulan bu kitabı, ekonomi, finans ve küresel piyasalara ilgi duyan herkese önerir, şimdiden keyifli okumalar dilerim. Kitapta yer alan ve önemli olduğunu düşündüğüm bazı konulara ilişkin daha önceki blog yazılarımdan bazıları içinse bağlantıları aşağıya ekledim:
Bileşik Getirinin Gücü
“Bileşik faiz dünyanın sekizinci harikasıdır. Onu anlayan kazanır, anlamayan bedelini öder.” — Albert EINSTEIN
Bono – Tahvil – Eurobond
– Sabit getirili menkul kıymetler üzerine kapsamlı bir yazı ve piyasanın işleyişi, fiyat oluşum süreci
– Bugünkü değer hesabı, vadeye kadar getiri ve uygulama örnekleri
– Getiri Eğrisi
Para Politikası
– FED, ECB, CBRT
– Para politikası faizi ve enflasyon ilişkisi
Ergun UNUTMAZ, 24.02.2023
Şant MANUKYAN, Kronik Yayıncılık A.Ş., İstanbul, Birinci baskı, Kasım 2022.