Chess,  Various

Satranç Sezonu 24-25

Landesliga 2 | Tur 1

Almanya’da 2024-2025 yılı satranç sezonu hafta sonu oynanan maçlarla başladı. Her ne kadar seviyemin çok üzerinde bir rakiple karşılaşmış olsam da oyun anlayışı ve disiplini açısından keyif aldığım bir ilk tur oldu. Birinci takımla, Landesliga 2 kategorisinde, Pazar günü katıldığım ilk turda oyun sonu bilgisinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırladım.

Bütünsel salgın sonrası satranç çalışmaları bir yana masa başında turnuvalara katılmak bile vakit bulmakta zorlandığım faaliyetler arasına girmişti. Biraz internet üzerinden hızlı satranç partilerinin kolaylığı, biraz finans dünyasının yoğunluğu biraz da çevresel şartlar birleşince aslında anlaşılır bir durum bu. Ancak gerekli çalışmayı yapmamanın bir bahanesi değil. Güzel bir Pazar sabahı, İsviçre sınırında bir şehir deplasmanına yaklaşık 200 km yolculuk, 6 saatin üzerinde bir parti ve maalesef hem bireysel hem de takım olarak puan kaybıyla geçen bir tur oldu. Teorik olarak berabere olan konumu doğru yönetebilseydim hem ben hem de takımım satranç sezonuna beraberlikle ve lige puanla başlayacaktık. Üzgünüm ve yılın geri kalanı için oyun sonu kitaplarıma tekrar bakacağım. Bu yazıdaysa karşılaşmanın detaylarına ve gelecekte benzer hataları yapmamak için oyun sonu konumuna bakacağız.

1. Açılış

Maçtan önce 600 puana yakın bir rating farkı açıkçası nasıl ezilmeden kaybederimin hesabı üzerineydi. Maçın sahada ya da tahtada kazanıldığını bilmekle gerçekçi olmak arasında ince bir çizgi var ve buna göre plan yapmıştım. Siyahlarla dengeli ve değişimden kaçınan bir açılış sonrası Grafik 1’deki konuma ulaşmak açıkçası bence başarı sayılabilir. Çünkü açılıştaki bir hatayı telafi etmek saatler süren işkenceye dönüşebiliyor. Henüz rok atmamış olmak biraz sıkıntılı olduğu için Beyazların 15. hamlede Ad6 ile Şah çekerek burada baskıyı arttırması oyun ortasına geçişin başlangıcı sayılabilir.


Grafik 1: Açılış sonu konum

2. Oyun Ortası

Oyun ortasındaysa sıkışık bir konum oluşturma planı işe yaramadığı için teorik beraberlik şanslarını kullanabileceğim bir değişim düşündüm. Bunun için de rok atmak yerine merkezi bir Şah ile ağır aletlerin değişimini zorladım. Grafik 1’den devam ederek d6 hanesindeki At – Fil değişiminin ardından açmazda olan Vezire, Ac5 hamlesiyle saldırarak Kale dâhil önemli bir sadeleşmeyi tercih ettim. Buradan sonrasıysa Grafik 2’de gösterdiğim oyun sonuna geçiş konumunu oluşturdu.

Grafik 2: Oyun sonuna geçiş

Siyahların Şah kanadında piyon çokluğu, b sütunundaki piyon çifti dezavantajıyla dengelenmektedir denilebilir. Ancak buradan sonraki hamleler oldukça dikkat gerektiriyordu. Merkezi Şah, At ve Kalenin koordinasyonunda piyon yapısını korumak için uzun süren manevralar ve değişimler sonunda oyun sonu için Grafik 3’teki konuma ulaştım.

Grafik 3: Siyahlar beraberliği nasıl sağlar?

3. Oyun Sonu

Kuralı bilmeyince oyun sırasında çözecek vakit her zaman mümkün olmuyor. Terfi edecek piyonun önünde bir Şah ve arkadan tehdit eden bir Kale konumu yanında rakip Şahla opozisyonu gözeten hamlelerle devam ederken rakip Kalenin ve Şah’ın mat tehdidi de son derece tehlikeliydi. Örneğin 68. … Kb8 gibi ağır bir hatayı Beyazlar 69.Rf8 mat ile cezalandırırdı. Bu tedirginlik doğru yöntemi bulamadım ve rakibin Lucena pozisyonu ile köprü kurması için bir antreman olanağı tanıyarak oyunu kaybettim. 88 hamlelik bu uzun partide rakip Ehrzinger’i de bu vesileyle tekrar tebrik ederim.

Sonuç olarak işin doğrusu Siyahların Şahı b8’e Kaleyi altıncı yataya yerleştirerek rakibin piyon sürüşüne izin vermesi şeklindedir. Şah ilerlemek isterse de Kale ile birinci yataydan sürekli Şahlarla beraberlik kaçınılmazdır. Kendi adıma bunu hatırlamış olmak sevindirici ama keşke takımıma ilk turda puan getirecek bu bilgiye daha önce içselleştirebilseymişim. Oyun sonu sıkıcı, zor ama mutlaka öğrenilmesi gereken bir alan.

Tüm satranç ve strateji severlere başarılar ve iyi bir sezon dilerim.

Ergun UNUTMAZ, 02.10.2024


İlk hamlenin üzerine tıklayarak veya dilediğiniz hamleden itibaren oyunu açılacak ekrandan devam ettirebilir, dilerseniz en sağdaki ok işaretiyle tahtayı siyahların bakış açısına çevirebilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *