Piyasa Analizleri ve Beklentiler 15
Kasım 2020
Stresli ve düşüşlerin piyasaların geneline yayıldığı bir Ekim ayını geride bıraktık. Hemen her yerde konuşulan bir konu varsa, o da yarın gerçekleştirilecek olan ABD Başkanlık seçimleridir. Bu konuda uzmanlar zaten seçim sistemini, anketlerdeki son durumları ve alternatif senaryoları içeren tahminleri paylaşıyorlar. Ben bu yazıda seçimlerle ilgili yorum ya da açıklama yapmayacak, sadece yazının son kısmında kişisel öngörümü tarihe not düşmek için paylaşacağım. Ancak böylesi önemli bir konuda “ABD seçimlerinden bize ne.” tarzı bir yaklaşımı anlayamadığımı da belirtmeliyim.
Tarihe not düşmek demişken kendi yazılarımı kaynak göstermek istemiyorum, ancak daha önceki notlarımı okumamış olanlar için bunun önemli olduğu da bir gerçektir. Örneğin bir önceki Piyasa Analizleri ve Beklentiler yazımda sektörel değişimler beklediğimi belirtmiştim. Bu kapsamda da Ekim ayındaki sert düşüşte hava yolu hisseleri başta olmak üzere düşüşlerde hisse senetlerinde yeni alımlar yaptığımı söyleyebilirim. Diğer taraftan başta altın olmak üzere türev ürünlerdeki ve emtia piyasalarındaki CFD tabanlı sözleşmelerimi önemli oranda azalttım. Çünkü seçim sürecinde yüksek olabilecek dalgalanmalar ve kaldıraçlı işlem riski nedeniyle bu kez ilave stres istemedim.
Bir klasik olarak önce durum değerlendirmesi yapalım ve yıl başından itibaren standardize edilmiş olarak hazırladığım endeks değişimleri ile bugünkü kapanışlara bakalım. Ardından da değerli metallar, petrol ve pariteler ile de Kasım ayı beklentilerini sonlandıralım.
1 – Endeksler
Global olarak, hisse senetleri endeksleri arasında karşılaştırmalı bir analiz yürütürken aşağıdaki grafikte sunduğum gibi bir yöntem izliyorum. Grafikte, en yüksek değerleri (H); her ay için en düşük değerleri (L) ve son olarak kapanış (C) değerlerini kullanıyorum. Grafikteki son değerler 02/11/2020 tarihli kapanışlardır (BIST 100 için uyuşmayan tarih verilerinde 22 Ocak, 22 Nisan ve 30 Temmuz tarihleri kullanılmıştır).
Görüldüğü üzere kapsam dahilindeki endekslerin tamamı Ekim ayını bir önceki aya göre daha alt seviyelerde kapatmıştır. Grafikten anlaşılmayan nokta ise Ekim ayının ilk yarısı hatta son haftaya kadar olan süreç genel olarak yükseliş şeklindeyken son hafta yaklaşan seçimler nedeniyle ve Covid-19 kaynaklı ikinci kapanma dalgası ile birlikte sert satışlar görülmüştür. Nikkei Endeksi yıl başı seviyesinde kalırken Nasdaq ve S&P yıl başına göre primli, diğer endeksler ise 90 seviyelerine gerilemiş durumdadır.
Uzun vadede hisse senetlerinin potansiyeline inanan birisi olarak zaten yüksek orandaki hisse senedi payını bu son düşüşlerle biraz daha arttırdım. Ekonomileri kapanması elbette ki üretimi, satışları ve bilançoları bozacaktır, ama karamsar tablonun çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Kaldı ki bu ikinci düşüş dalgası ile oluşacak ikinci dip noktasının, Nisan ayından beri savunduğum, ikinci noktası ilkine göre yüksek olacak bir W tipi toparlanmayı tamamlayacağı kanaatindeyim.
2 – Değerli Metaller
Altın
Yine geçen ayki raporda XAUUSD için yorumum şöyle olmuş: “… altın yatırımına portföyümde uzun vade için yer vermeye devam ederken alım satım portföyümde düşüş yönünde artan olasılıkları değerlendireceğim.” Bunu da grafikte göstermiş olduğum alçalan üçgen formasyonu boyunca aynen uyguladım. Şimdi önemli bir noktadayız. $1.910 seviyesi yukarıda, $1.860 seviyesi aşağıda formasyonun direnç ve desteklerini oluşturuyor. Alt kısımda $1.793 seviyesinin önemli bir destek olduğunu, ancak buraya gelmek için deflasyonist bir görüntü ya da çok sert bir satış dalgası gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Malum, seçim bitse bile sonuçları, tartışmaları sürebilir. O yüzden bu hafta bekleyip net bir görüntü oluşunca yeni pozisyonlar açmak niyetindeyim.
Platinyum
Geçen ay dikkatimi çektiği için yer verdiğim (XPTUSD) Platinyum için sıkışma süreci ve dip oluşumu devam ediyor. Her ne kadar 850 dolar/ons seviyesi şimdilik iyi bir destek olarak çalışmış olsa da global şartlardaki değişiklik ile destek noktası kırılabilir ve daha aşağı seviyeler büyük zararlara yol açabilir. Fiyatın gerek 4 saatlik gerekse de günlük üssel hareketli ortalamaların (20-50-200) altında olduğunu belirtmekte fayda var. Kendi planımda ise bir değişiklik yok.
3 – Petrol
Brent türü petrolü konusunda uzun süredir devam eden sıkışma $46,50 seviyesindeki zirveden sonra kademeli bir şekilde önce $40 desteğine ardından da son olarak $35 desteğine kadar geldi. Bu seviye Mayıs sonlarında gördüğümüz önemli bir destek ve gerek arz gerekse de talep cephesindeki sorunlar fiyatlarda oynaklığı arttırıyor. İkinci kapanmanın etkilerini ve seçim sonrası resmi görmeden, kalıcı bir iyileşme için pozisyon almayı riskli buluyorum.
4 – EUR/USD Paritesi
Son olarak avro/dolar paritesine bakarsak; haftalık grafikte, 1,2400 seviyesinden başlayan düşüşün 1,0650 seviyesine kadar devam ettiği; ardından da Mayıs ayı sonrası yoğun alımlarla 1,2000 seviyesine kadar bir çıkış denendiği görülmektedir. Ekim ayı boyunca planım dahilinde short pozisyonlarımı sürdürdüm ve seçim haftası nedeniyle tamamını kapttım. Gelişmelere bağlı olarak 1,1500 seviyesinin alım için çekici olmakla beraber 1,1400’lerin de teknik olarak mümkün olduğunu düşünüyorum. Yine de izleyip gelişmelere göre pozisyon açma kararımı vereceğim.
5 – Sonuç
ABD Başkanlık seçimleri 03 Kasım 2020 Salı günü, ancak mektupla kullanılan oyların sayımı Covid-19 nedeniyle normalden daha da uzu sürecek gibi. Anketler Biden’ın önde olduğunu ve kazancağını söylüyor. Ben de bu genel kanıya katılıyorum, ancak sadece kazanmak yetmiyor. Hillary Clinton 2016’da seçimi kazandığı hâlde bu oylar nedeniyle Başkanlığı kaybetmişti. Ben burada da sürpriz beklemiyorum. Biden delege oylarını da alacaktır. Ancak mavi dalga olarak nitelendirilen Senato, Temsilciler Meclisi ve Başkanlık koltuklarının üçünü de demokratların kazanma olasılığında Senato bağlamında şüphelerim var ve Senato dışında diğer ikisini kazanacakları kanaatindeyim. Son olarak da kısa bir süre itirazlar, tartışmalar ve kısmi kaos yaşanmasını ihtimal dahilinde görüyorum.
Kazançlı yatırımlar dilerim.
Ergun UNUTMAZ, 02.11.2020
Yasal Uyarı
Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli portföyüm için yaptığım öngörüler sadece kendime notlar olup herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim portföy maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.
Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dahil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden bilinemez.