Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 18

Şubat 2021

Herkse merhaba!

Geçen ay neler yaşandığını ve bunların Şubat ayında ne gibi sonuçlar meydana getirebileceğini Ekonomi Politika Strateji 18 raporumda detaylı bir şekilde ele almıştım. Henüz o yazıyı okumadıysanız kısa notlarla yakın geçmişe bakmak faydalı olabilir.

Hisse senetleri piyasasında 1 Kasım tarihinde başlayan yükselişler Aralık ayında güçlenmiş ve yeni yılın ilk ayında temposu azalsa da devam etmiştir. Ben değerlemelerin genel olarak yüksek olduğu; artan katılımcı sayısı ve iyimser ruh hâli nedenleriyle temelde yatan risklerin görmezden gelindiği bir süreç yaşandığı görüşündeyim. Diğer taraftan alternatifler de olmadığı için boş sandalyenin yakınlarında kalmaya veya müzik çalsa da kenarda oturarak izlemeye çalışıyorum. Yeni yıl için planlarımı da zaten benzer içerikle 2020’den 2021’e Portföy yazımda açıklamıştım. Bu nedenle de kısmen pozisyonlarımı azaltıp kısmen kâr realizasyonu ile Ocak ayını yeni analizler ve diğer çalışmalara odaklanarak geçirdim.

Nitekim ay sonuna doğru gelen satışlar bir düzeltme mi düşüş mü sorularını gündeme getirince içim nispeten rahattı. Malum bu düşüncenin eyleme yansıyan kahramanları da benim için Aralık ayından beri sürdürdüğüm Tesla ve Apple short pozisyonları oldu. Her ikisi için de 4 deneme ve her denemede kademeli işlemler gerçekleştirdim. Kârla kapattığım pozisyonlar yanında boşlukla açılan günler ve yüksek oynaklık nedeniyle işe yaramayan zararı kes emirleri, performansı olumsuz etkiledi ve bu genel anlamda portföyümün getirisini bozan bir süreç oldu. Düşüncemde bir değişiklik yok, ancak açığa satış yerine bu işlemleri satım opsiyonları (long put options) alarak yürüteceğim. Daha önce böyle hareket edememe sebebim ise teknik sorunlardı ve bu sorunu çözdüğüme göre ileride bu konuda da belki paylaşımlarda bulunurum. Bu ay farklı varlıklar için aktif işlemler gerçekleştirme niyetindeyim.

Klasik durum değerlendirmemizi yaparak başlayalım ve 31/12/2019 tarihinden itibaren standardize edilmiş olarak hazırladığım, seçilmiş hisse senedi endekslerinin değişimlerini inceleyelim. Sonra da döviz kurları, değerli metallar, petrol ve diğer başlıklarla devam ederiz.
 

1 – Endeksler

NASDAQ ve Nikkei 225 Endeksleri dışında diğer endekslerin Ocak ayını bir önceki aya göre düşüşle kapattığı görülmektedir. Ancak trend hepsinde yukarı yönlüdür. Zaten hisse senetlerini uzun vadeli düşünen bir anlayışla başka bir alternatif de göremiyorum. Ancak bu benim için tasarruflarımı düzenli olarak hisse senedine yatırmak anlamına gelmiyor.

Seçilmiş Endekslerin Karşılaştırmalı Performansı
by Ergun UNUTMAZ

Bu süreç benim için; sektörel bir dönüşüm yanında “büyüme“den “değer“e doğru bir geçiş için aktif yönetim ve değerinin altında kalmış olan şirketleri tespit etmek için daha çok inceleme demek oluyor. Ancak şu da bir gerçek ki bütünsel salgının etkisi ile reel ekonomi (bilançolar) ile finans dünyasının (piyasa fiyatlamaları diyelim buna da) bağı artık iyice esnedi. Dolayısı ile müthiş bir performans gösteren şirket satışa uğrarken GameStop (GME) gibi bir şirket mantık dışı değerlere ulaşabiliyor. O yüzden herkesin risklerini dikkatli yönetmesi gereken bir zaman yaşadığımızı bir kere daha belirtmek isterim.

BIST 100
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

Genel olarak hisse senetleri piyasalarının likiditeyi çekmeye devam edeceğine, ABD 10 yıllık tahvillerinde ise enflasyon beklentilerindeki artışa paralel bir şekilde reel faizlerin de yükseleceğine inanıyorum. Bu da bu piyasadan çıkan nakdin yine hisse senetlerine geleceği bir döngü oluşturabilir. Ancak bu ikisi arasında önerlikle bir düzeltme görüleceğini düşündüğüm için şirket analizlerine odaklanmaya devam edeceğim. Yorumsuz olarak BIST 100 için de göstergelerle birlikte durumu temsili olarak yukarıdaki grafikte gösterdim.

2 – Forex

Covid-19 virüsüne karşı aşının geliştirilmesi nasıl pozitif bir fiyatlama oluşturduysa mutasyona uğrayan virüs, kapanmalar ve deflasyon riskleri de döviz kurları üzerinde benzer şekilde negatif fiyatlamalar oluşturuyor. Ben bu gelişmeleri DXY Endeksi üzerinden takip ediyorum ve dolardaki gelişmeleri gözeterek diğer önemli para birimlerinde pozisyon alıyorum.

Seçilmiş Paritelerin Karşılaştırmalı Performansı
by Ergun UNUTMAZ

Brexit konusun çözüme kavuşturulması İngiliz Sterlini üzerindeki belirsizliği azalttığı için durumu pozitif okuyor, ancak sağlık sistemi başta olmak üzere riskler nedeniyle alım için uygun seviyeyi bekliyorum. Diğer fiyatlama düşüncelerim gibi bunun için de neresi olduğunu yazmam doğru olmaz, ancak taban oluşumunun 1,2002’de gerçekleştiğini düşüş trendinin ise 1,3162’de kırıldığını düşünüyorum.

EURUSD
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

EURUSD içinse 1,0782 seviyesinin yükselişin alt bandı olduğunu, düşüş trendinin 1,1953 noktasında hacimle geçilerek kırıldığı kanısındayım. 1,2500 hedef gibi görünse ve dile getirilse de pound konusunda olduğu gibi dinamiklerin biraz zaman alacağı kanısındayım. Ancak potansiyelin orta ve uzun vadede yukarı olduğunu düşünüyorum.

USDJPY ve USDCAD long pozisyonlarımı ise DXY’deki çıkışın üst noktalarında kapatarak ters yönde fırsatlar için giriş şansı gözeteceğim. Bu vesile ile Japonya’da hisse senedi yatırımları konusunda araştırmalarımın tüm hızıyla sürdüğünü de belirtmek isterim.

3 – Değerli Metaller

Altın (XAUUSD)

XAUUSD
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

Yukarıda ABD 10 yıllık tahvillerin getirisinin yükseldiğinden ve bunun enflasyon beklentileri ile birlikte desteklendiğinden bahsetmiştim. Bu durumu altın için pozitif yorumluyorum. Keza Türkiye’deki hisse yatırımlarımı, kur riskine karşı bir koruma olarak da Eurobond ve Altın long pozisyonlarla deseklediğimi belirtmiştim. $2.ooo ons seviyesinde yaptığım satışlar sonrası yeni alımlar için şartların oluşmasını bekliyorum. Bu düşüş kanalının yukarı yönde hacimli kırılması da olabilir, destek seviyesi olduğunu düşündüğüm noktalara hızlı bir çekilme de. Stres yok, sisin dağılmasını bekliyorum.

Değerli Metaller için Kişisel Portföy Ağırlıklarım
by Ergun UNUTMAZ

Gümüş (XAGUSD) ve Platinyum (XPTUSD) ise geçen sene defalarca söylediğim ve işlem yaptığım gibi 2021 yılında portföyümde olacak değerli metaller. Bunların potansiyelini daha yüksek görüyor portföy içindeki ağırlıklarını altına göre bire iki ve bire üç olarak planlıyorum.

4 – Petrol ve Emtia

Brent Petrol (USDBRO)

USDBRO
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

Ekonomik toparlanma ve özellikle de Çin’den gelen PMI verilerindeki güçlü sinyaller petrol fiyatlarını da yukarı yönde taşımaya devam ediyor. Aşının dağıtımı ve uygulaması hızlandıkça sanayi üretimi, turizm ve talep koşulları da güçlenecektir. Ancak hem Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın raporlarını hem de genel yorumları okuduğumuzda küresel petrol talebinin 2021’de günlük olarak 5,5 milyar varil toparlanma ile günlük 96,6 milyar varil seviyesine çıkacağı tahminini görüyoruz. Zaten getiri eğrisindeki normalleşme de vadelere göre fiyatlamaların makul gittiğini ve yukarı yönlü olduğunu gösteriyor. Ancak bir kere contangoyu yüklü miktarda pozisyon ile tecrübe ettiğimden, alımlar için bu kez daha ziyade zamana yayılan bir strateji izleyeceğim.

KAHVE konusuna ise kısaca değineyim. Emtia fiyatlarında yaşanan artışlar zaten artık herkesin dilinde. Bir Starbucks yatırımcısı ve çalışırken kahve içmekten keyif alan birisi olarak bu meta da zaten takibimdeydi. Taban oluşumu sonrası şimdi uygun fiyat seviyesinden portföyüme eklenmek için beklemektedir.

5 – SONUÇ

2020 yılını beklenmedik olaylar ve bütünsel bir salgının şokları ile geçirdikten sonra finansal piyasalar, artan ilgi ve bol likidite koşulları ile çok güçlü bir çıkış yaşamıştır. 2021’de de benzer etkilerin sürmesini bekliyorum, ancak spekülasyondan çok değerlemeye önem veren ve risk algısı nispeten yüksek olan davranış şekli ile gelişmeleri temkinli izlediğim Ocak ayındaki tutumumu sürdürmek niyetindeyim. Ancak düşüşler birer alım fırsatı olduğu için de beklerken stratejik planlarımı oluşturdum. Uygulama içinse bir acelem yok.

Kendime ait bu notları ilgiyle bu noktaya kadar okuduysanız teşekkür eder, size de iyi bir plan yapmanızı önerir, başarılar dilerim.

Ergun UNUTMAZ, 01.02.2021


UYARI

Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli portföyüm için yaptığım öngörüler sadece kendime notlar olup herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim portföy maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.

Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dâhil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden bilinemez.

2 Comments

  • Arda ZAT

    Hocam merhaba,

    Sizi rahmetli Yaşar Erdinç’in değerleme methodlarını anlattığı videolarında önerdiği Aswath Damodaran’ın değerleme videoları ile ilgili çalışmalarınızı Twitter’da duyurmanız sayesinde yolum kesişti.
    Bu kadar akıcı, iyi kategorize edilmiş, yoğun ve sistematik bilgileri içeren zengin bloğunuz için teşekkür ederim.

    Bu yazınızda belirtmiş olduğunuz gümüş ve platin madenleri ve emtiaları hangi platformdan satın almak mümkün? Siz nasıl yapıyorsunuz?
    Çok teşekkür ederim.

    • Ergun UNUTMAZ

      Teşekkür ederim Arda Bey,

      sizin gibi kıymet bilen, araştıran kişilere ulaşmak konusunda reklam yapmamak belki de benim eksikliğim.
      Ancak reklam konusundan da pek hazzetmiyorum. Zaten üretmek ve öğrenmek vaktimin çoğunu alıyor. Yine de güzel sözleriniz için teşekkürler.

      Değerli madenler konusunda ise yurt dışında yaşadığım için çalıştığım kurumun bu tür vadeli sözleşmeler için sunduğu platformu kullanıyorum.
      Türkiye’de de bu tür bir uygulama vardır muhtemelen, ama kaldıraç söz konusu olduğunda dikkatli olmanızı ya da fonlara yönelmenizi önerebilirim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *