Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 19

Mart 2021

Geçen ay öne çıkan gelişmeleri ve haber başlıklarını Ekonomi Politika Strateji başlıklı yazımda dün kaleme almıştım. Bugün de bu haberlerin Piyasa Analizleri ve Beklentiler raporu ile fiyatlamalardaki yansımalarına bakacağız. Ancak öncelikle bir iki konuyu belirtmekte fayda var.

Aslında yazıları sürekli takip edenler için biraz sıkıcı olabilir belki, ama Aralık ayından beri Tesla ve Apple’ı örnek göstererek genel olarak piyasalarda, özel olarak da bazı sektör ve hisselerde aşırı değerlemeler olduğunu bu nedenle de kısmen kâr realizasyonu ile likit kalmayı tercih ettiğimi ve uygun durumlarda açığa satışlar yapacağımı belirtmiş, bunu da uygulamıştım. Bu stratejim Ocak ayında kısmen zarar olarak yansısa da Şubat ayında kararlı duruş portföyüme katkı sağladı.

Bu arada ABD piyasasında üç yeni şirketi bu düşüşlerde portföyüme eklerken Japonya konusunda yürüttüğüm analizlerde makul fiyatlı şirket bulmakta zorlanıyorum. Beğendiklerimin neredeyse hepsine son üç ayda hacimli giriş olmuş. Nisan sonuna kadar bekleyip olmadı Buffett tarzıyla, değerinin üzerinde bir fiyattan da olsa birkaç alım gerçekleştirebilirim.

Geçen ay devam eden müzik ve sandalye kapmaca oyunundan bahsederek nerede durduğumu açıklamıştım. Nitekim ABD 10 yıllık tahvillerinin faizlerinde yüzde 1,61 seviyesinin görülmesi ve hisse senetleri, emtia genelinde bir satış dalgasının yaşanması ay sonunda biraz heyecanı arttırdı. Mart ayına ise dün yine hacimli alımlarla başladık. Bu da müzik-sandalye fikrinden beni şu düşünceye yöneltti.

Buyrun siz şarkıyı dinlerken, ben de altta bu konuya bir açıklama getirip klasik analizimize geçelim:


Eskimeyen ve nefis bu şarkının sözlerine de geçeceğim, ama şarkıcının adı TINA TURNER ve finansal piyasalarda TINA bir kısaltma olarak da kullanılıyor: There Is No Alternative.

Yani bunun yerine tercih edebileceğimiz başka bir şey yok. Piyasalar biraz stres olmuş ve panik yapsa da günün sonunda ne yapalım hisse senetlerinin alternatifi yok deyip yine alıma geçmiş gibi duruyor. Tarihi bağlamda katılıyorum. Uzun vadede hisse senetlerinin getirisi ABD piyasaları için tahvil getirisinden daha fazla olmuştur. Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeler için de genel kanım bu yönde, ancak bu durumda enflasyon ve kur risklerini de hesaba katıp ona göre hareket etmekte fayda var. Şarkının tamamını değil, ancak beğendiğim ve piyasada birçok yatırımcının psikolojisini yansıttığını düşündüğüm bölümlerini çevirdim:


Şimdi söyleyin lütfen, tavandan alıp iki üç gün üst üste düşüş yaşayanlar; dayanamayıp her fırsatta hisse senedi alanlar; n’apalım alternatif yok diyenler ve hisse senetlerini satmaya eli gitmeyenler, bu ruh hâlleri size de uymuyor mu? Kabul ediyorum bazıları bana uyuyor, ama şirketlerinizle aşk yaşamayın. Bilançosunda, gelir tablosunda, yönetiminde ya da değerlemesinde sorun varsa rasyonel kalmaya çalışın. Aşk başka, yatırım başka.

Klasik durum değerlendirmemize gelince; yıl başından itibaren standardize edilmiş olarak hazırladığım, seçilmiş hisse senedi endekslerinin değişimlerini inceleyerek başlayalım. Sonra da değerli metallar, petrol ve pariteler ile de devam ederiz. 
 

1 – Endeksler

Görüldüğü üzere seçilmiş tüm endeksler Şubat ayında net bir yükseliş gerekleştirmiştir. Hatta ayın son haftası negatif olsa da yine de toplamda pozitif bir değer yaratılabilmiştir. Genel olarak pozisyon azaltıp kâr realizasyonu yaptığımı söyledim, ancak Almanya’daki hisse pozisyonlarına hiç dokunmadım. Grafiğe bakınca en altta kalmış olan DAX Endeksi’nin (kırmızı çizgi) buna yeterli bir açıklama getirdiğini düşünüyorum. Ancak yeni alım yapmadığımı da not düşmekte fayda var. BIST 100 Endeksi (turkuaz çizgi) ise geçen ay zirvedeki yerini tekrar Nasdaq Endeksine teslim etmiştir. Hatta Şubat ayında düşüş gösteren tek endekstir. Nikkei 225 Endeksi (sarı çizgi)’nin  de iyi bir performans ile beklentilerimi desteklediğini söyleyebilirim.

Seçilmiş Endekslerin Karşılaştırmalı Performansı
by Ergun UNUTMAZ

Kısaca ABD tahvillerinde yaşanan getiri yükselişine ve bunun hisse senetleri piyasasına etkisine ise iki grafikle bakabiliriz. Bunlardan ilki enflasyona göre düzeltilmiş olan, yani nominal değil de reel faiz oranları grafiğidir. 10 yıllık tahvillerin yüzde 1,60 seviyesini gördüğünü ve beklenen enflasyonun kabaca yüzde 2,10 civarında olduğunu düşünürsek yuvarlak bir hesapla eksi yüzde 0,70 değerine ulaşırız. 

Kaynak: BloombergTV

İkinci bir grafik ise 10 yıllık tahvillerin nominal getirisi (sarı çizgi) ile S&P 500 Endeksinin temettü getirisinin (beyaz çizgi) kıyaslandığı grafiktir. Şu anda bir kesişme noktasındayız ve bir yıllık bir sürenin ardından ilk defa tahviller, temettü getirisi eğrisini yukarı doğru kesmek üzere.

Kaynak: BloombergTV

2 – Forex

Nasıl ki, seçilmiş hisse senetleri endeksleri için standardize bir performans grafiği hazırlıyorsam pariteleri de benzer bir formatla takip ediyorum. Bu kapsamda da DXY Endeksini ve Avro, Sterlin, Kanada doları ve Japon Yeni ile oluşturduğum sepeti aşağıdaki gibi izliyorum. 

Seçilmiş Paritelerin Karşılaştırmalı Performansı
by Ergun UNUTMAZ

Grafik bize DXY Endeksinin Şubat ayında sabit kaldığını ve Ocak ayındaki değer artışını koruduğunu gösteriyor. GBPUSD ise USDJPY ile birlikte en iyi performansı gösteren pariteler olmuş. Kanada dolarının da son hafta iyi bir çıkış sergilediğini söyleyebilirim.

GBPUSD
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

GBPUSD konusunda uzun süredir devam eden düşüş kanalının “1” noktasında gelen güçlü alımlarla “2” noktasında geçildiğini, ancak burada tutunamayıp geri çekilme yaşandığını gördük. BREXIT sürecindeki belirsizliğin netleşmesiyle de “3” noktasında burayı ikinci denemede geçtik. Arıdından da “4” noktasındaki eski dirence kadar yükseldi. Bulunduğumuz “5” no’lu noktada hareketli ortalamalar yön konusunda yukarı bir sinyal verse de diğer göstergeler ve genel risklerle birlikte ele almakta fayda vardır.

3 – Değerli Metaller

Altın (XAUUSD)

Bugünkü yazı fazlasıyla uzun olduğu için sadece Altın üzerine yorum yaparak diğer konulara da vakit ayrımaya çalışacağım. Genel olarak altın konusunda zamanında bir giriş ve çıkış yapabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Geçen ay çekimser tavrımı koruduğumu belirtmiş, alım için aceleci olmayacağımı söylemiştim. Bu ay en azından Türkiye’deki hisse portföyüme bir nevi koruma sağlaması için uygun noktaları görürse Gram Altın olarak alım yapabilirim. Uygun seviye ise herkese göre değişen bir kavram ve eğer pozisyon alacaksanız kararı kendiniz vermelisiniz. Ama grafik üzerinden hızlıca bir geçmiş hareketlere bakarak senaryo analizi kurabiliriz.

XAUUSD
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

“1” değeri ile gösterdiğim yer eski zirve olduğu için ilk parti satışımı yaptığım; “2” nolu yerde ise yükselen kanal (yeşil trend çizgisi) bozulan beklentilerle uyumlu olarak kırıldığı için tüm pozisyonlarımı kapattığım yerlerdi. “3” noktasında bir trend değişimi görülür gibi olsa da başarısızlıkla sonuçlanan bu çıkış sonrası hareketleri izlemeye başladım. Şimdiki soru “4” noktasının hangi seviyede oluşacağı.

Bulunduğumuz yerden 1.840 seviyesine doğru bir tepki ile çıkış mı göreceğiz, yoksa 1.680’deki eski desteğe mi çekileceğiz? Yoksa bozulma devam ederek 1.550 seviyesine kadar fiyatları aşağıya mı sürecek? Bir ekonomist olarak cevabını önümüzdeki ay gerçekleşirse yazar, diğer senaryoların da neden gerçekleşmediğini anlatırım. 🙂 

4 – Petrol ve Emtia

Brent Petrol (USDBRO)

Brent türü petrolde $58,00 – $70,00 bandı ilginç bir aralık. Grafikte son 5 yıl için ortalamalara göre bu seviyedeki hareketleri göstermeye çalıştım. Ekonomik toparlanma beklentisi iyileştikçe ve PMI verileri de aktivitedeki canlılığı destekledikçe petrol fiyatları yükseliyor ve durgunluk konusunda endişeler oluştukça fiyatlar hızla geri çekiliyor. Yakında gerçekleşecek OPEC+ üyelerinin kararları ve arz kesintileri ya da arttırımları gibi siyasi jeopolitik gelişmeler de işin cabası. $63,79 seviyesindeki kapanış fiyatının gelişmelerin biraz ilerisinde olduğunu düşünmeme rağmen pozisyon açmak yakından takibi ve aktif risk yönetimini gerektirdiği için dışarıdan seyredebilirim. 

USDBRO
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

5 – SONUÇ

Aynı sorular ve sorunlarla boğuşmaya devam ediyoruz. Virüsün yayılması, mutasyonu, parasal ve mali genişleme politikaları ile enflasyon – durgunluk endişeleri arasında pozisyon alma mücadelesi sürüyor. Her iki tarafın da haklı gerekçeleri ve çekinceleri var, ancak günün sonunda büyük para nereye konumlanmayı seçerse denge o yönde bozuluyor. Temkinli iyimserliğe, analizlere devam.

Kazançlı yatırımlar dilerim. 

Ergun UNUTMAZ, 02.03.2021


UYARI

Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli portföyüm için yaptığım öngörüler sadece kendime notlar olup herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim portföy maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yetkili yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.

Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dâhil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden bilinemez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *