The Little Book of Valuation
How to Value a Company, Pick a Stock, and Profit
Reading books, taking notes and writing opinions on those is an indispensable habit for me and I am happy to share those with you here at the Book Reviews section of my website. I believe that each book contributes to our knowledge and teaches us something new. But there are also some books, they just amaze us and improve the way we do our work. And without hesitation, I can say that, “The Little Book of Valuation” is one of them.
Aswath DAMODARAN
Professor Aswath Damodaran, who teaches corporate finance and valuation at the Stern School of Business at New York University, is also known as the “Dean of Valuation“. I personally appreciate his prolific works and follow his blog as much as I can. And when it comes to this unique book of his; I recommend it to everyone, but especially to those whose interested in finance and valuation in specific, to acquire it and read it throughly. Damodaran’s this “Little Book” encompasses a wide range of disciplines and brings an insightful deepness to the concept of valuation. Besides, it achieves this goal with a clear and simple narrative.
For the ones, who are not familiar with my works: I am an eloquent speaker of English and do possess a sound knowledge in Economics and Finance. I have read many books, articles and blogs on valuation and attended seminars and trainings on this profound subject. That being said, it’s a prevalent wisdom that, the valuation is a pretty subjective area, which stands between art and science. So I address myself more of a student, disciple of learning; than a teacher or an expert.
And here is a good news for those who are not illiterate in English:
This precious source is now available in Turkish! I am very pleased to announce that this rich work of Professor Aswath Damodaran, will be on the shelves after 20th of March, and you can already order it online. With this opportunity, I would like to extend my thanks to the Scala Yayıncılık, which is a distinguished publisher and online book store, for making it possible.
During my translation phase, I have checked the facts and recalibrated the tables and formulas for the readers. I have contacted to the Professor on many occasions and I would like to thank him also for his patience and sparing time for my endeavours.
I wish you a pleasant read.
Ergun UNUTMAZ, 11.03.2021
TÜRKÇE TANITIM
DEĞERLEME İÇİN KÜÇÜK KİTAP
Kitapla ilgili Türkçe tanıtıma gerek kaldı mı bilmiyorum, ama yine de kendi yorumum ile kısa bir özet yapacağım. Ancak önce izninizle neden ilk tanıtımı İngilizce yaptığım ya da yabancı dil kullandığım gibi sorulara bir yanıt vererek ve ardından da sizlere teşekkürle başlamak istiyorum.
Sağ olsun sitemi yurt dışında da ilgiyle takip eden, soran ve katkı sağlayan kişiler var. Dolayısı ile okuyucu kitlesinden ziyade konuya göre bir dil seçimi ile iletişimimi sürdürmeye çalışıyorum. Özel olarak başta kitabın yazarı Damodaran Hoca’nın ve genel olarak da yurt dışından kitap yorumlarımı takip edenler için İngilizce bir tanıtımı zaten gerekli buluyorum. Gerçi bu yaklaşım sosyal medyada genel bir tercihim, elimden geldiğince yanıtlarımı ve görüşlerimi konuya ya da kişiye göre, çıkış dili üzerinden devam ettiriyorum.
Ancak gündemin ve işlerin yoğunluğundan böylesi önemli bir kitabın Türkçe tanıtım yazısını yazmak biraz gecikti. Fakat gecikmenin iyi birkaç sebebi de var. Bunlardan ilki 31 Mart tarihinde teslim etmek üzere yine yoğun çalıştığım başka bir çevirinin son tarihinin yaklaşmasıydı. Detaylı bir çalışmayı strese girmeden vaktinden bir gün önce sunduğum için de şimdi geçmişte söz verdiğim, planladığım yazıları hazırlayabiliyorum. İkinci bir pozitif etki ise Değerleme kitabının satışa çıkması ile sizlerden gerek yazılı ve sözlü gerekse de kitap resimleriyle birlikte çok güzel geri dönüşler aldım. Bu resimleri de birleştirerek sizlere bir kere de internet sitem üzerinden hoş bir sürprizle teşekkür etmek istedim.
Daha birçok resim var ve bunlar sadece ilk dikkatimi çekenler. Hepsi ayrı bir güzel ve yoğun çalışmaların karşılığı, keyfi diyebilirim. Arada görmediğim ve kullanamadığım resimler varsa da kusura bakmayın lütfen. Kolajı da aynı resimleri tekrar kullanmadan, elimdeki yaklaşık 76 resim ile kendim hazırladığım ve bu benim ilk denemem olduğu için profesyonel önerilere de açığım.
Kitap konusunda ise gerek baskıdan gerekse de ifadelerden kaynaklı bir iki küçük hata var ve bunları da bir sonraki baskıda düzeltir, ilk baskıya sahip olanlar için yapılan değişiklikleri duyururuz. Küçük hatalar diyorum, çünkü metinde anlatılmakla birlikte örnekte çıkmayan yazılar veya dipnot işaretlemesi gibi içeriği etkilemeyen unsurlar bunlar. Yine de geri dönüş yapan ve katkı sağlayan herkese ilgileri için teşekkür ederim. Bununla birlikte gerek yabancı kavramların Türkçe kullanılması, gerekse de akıcı dili hakkında büyük bir çoğunluğun beğenisini aldığı için bu çalışmadan ayrıca mutluyum. Gelelim kısa notlarıma …
Kitaptan önce yazar ile başlamak daha uygun. Prof. Aswath Damodaran bu konuda bence bir numaralı kişidir ve “Değerlemenin Dekanı” unvanını fazlasıyla haketmektedir. New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesinde Kurumsal Finans ve Değerleme dersleri veren Damodaran’ın daha birçok önemli eseri, faydalı açıklamaları içeren bir blogu ve çevirilerini (yine Hoca’nın izni ve bilgisi dâhiline) Türkçe olarak kendi kanalıma da taşıdığım YouTube videoları vardır. Kendisi dünya çapında seminerlere katılmaktadır ve Türkiye’deki 2021 seminerine katılarak doğrudan öğrencisi olduğumu da belirtmek isterim. Diğer kitapları içinse hem yoğun içerik ve sayfa sayısı hem de ticari olarak sıkıntıları nedeniyle çeviri süreci plan kapsamında olmakla birlikte biraz zamana yayılacaktır. Ancak en bilinen 4 kitabı için ileride güzel haberlerim olacak diye buraya bir not düşelim.
Değerleme için Küçük Kitap ise adı küçük olmakla birlikte gerek içeriği gerekse uygulama örnekleri ile oldukça büyük ve zengin bir eserdir. Zaten bunca zamandır beğenilmesi ve kült bir eser olması kanımca buna bağlıdır. Ancak bu kitabın diğer çalışmalara göre bir farkı ise okuyucu kitlesi yeni başlayanlar olacak şekilde seçilmesindedir. Mesela diğer kitaplar daha teknik olarak devam ederken burada daha anlaşılır ve samimi bir ilerleyiş vardır. Dolayısı ile Profesör Damodaran’ın diğer kitaplarına geçmeden önce bu değerli çalışma mutlaka okunmalıdır.
Kısa bir ön bilgiden sonra doğrudan hesaplamalara geçilen kitap biraz da eski olduğu için ilgili okuyucu bilançolara gidip benzer çıkarımları yapmak istediğinde biraz sıkıntı oluşuyor. Bazı değerler ise tahmin ile sisteme eklendiği için uygulama başlarda biraz yıldırıcı görünebilir. Ancak dipnotlarda hem düzeltmelere hem de açıklamalara yer vererek (ve okuma akışını aksatma riskini alarak) çevirinin ötesinde bir katkı sağlamaya da çalıştım. Sağ olsun düzeltme önerilerimi Profesör Damodaran dikkate aldı ve ilk yeni basımda orijinal versiyona da bir katkım olacak. O yüzden aslından bir adım önde bir eseri okuduğunuzu söyleyebilirim. Bununla birlikte kitap bittiğinde ve birkaç denemeden sonra taşların yerine oturduğunu hissedecek, YouTube videolarım ile pekiştirerek kitaptan daha fazla fayda sağlayabileceksinizdir.
Bununla beraber kitabın çevirisi sırasında muhasebe kavramlarının ortak bir anlayış içerse de ifadelerdeki kavramların yanlış anlaşılmalara yol açabileceğini fark ettiğim için ikinci çalışmamı biraz da özellikle bu alana kaydırdım. Kitapta kullanılan, ancak detaylı aktarılmayan Net Çalışma Sermayesi gibi kavramlar üzerine de fırsat buldukça sitemde açıklamalar yapıyorum.
Son olarak değerleme alanında birçok materyal taradım ve gerek akademik seviyede bu işin uzmanlarından aldığım ücretli çevirim içi eğitimlerde gerekse sayılı bir iki Türkçe kaynakta çok vahim hataların olduğunu gördüm. Hatalar düzeltilir, benim de vardır; ancak üslup o kadar kötüydü ki böylesi önemli bir alanı herkesin erişimine açtığım için ayrıca kıvanç duyuyorum.
Keyifli okumalar ve başarılar dilerim.
Ergun UNUTMAZ, 03.04.2021
Aswath DAMODARAN, The Little Book of Valuation – Çeviri: Ergun UNUTMAZ, Scala Yayıncılık, İstanbul, Birinci Baskı, Mart 2021.
İlgili Bağlantılar ve Ek Okumalar
Aslında yukarıdaki metinde YouTube videolarım ile en önemli ek kaynağı belirtmiştim, ancak ilgili olabileceğini düşündüğüm diğer konular için de bağlantıları aşağıya ekliyorum.
Başarılar dilerim.
– Net Çalışma Sermayesi
– Finansal Tablolar Üzerine
– Değerleme ve Muhasebe
– Uygulamalı Temel Analiz
– Prof. Dr. A. Damodaran Semineri
– WACC: Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti
2 Comments
Günhan
Ergun Bey merhaba.
http://wacc%20-%20sermaye%20maliyeti/
(WACC: Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti)
Sayfası açılmıyor. Güncelleme rica etsem
Ergun UNUTMAZ
https://www.ergununutmaz.com/wacc-sermaye-maliyeti/