Economy

Piyasa Analizleri ve Beklentiler 20

Nisan 2021


Geçen ay öne çıkan gelişmeleri ve haber başlıklarını Ekonomi Politika Strateji başlıklı yazımda dün kaleme almıştım. Bugün de bu haberlerin Piyasa Analizleri ve Beklentiler raporu ile hem fiyatlamalardaki yansımalarına bakacağız hem de kendim için Nisan ayında izleyebileceğim stratejilere değineceğim. Ancak öncelikle bir iki konuyu belirtmekte fayda var.

Geçen aylarda bahsetmiş olduğum düşüncelerle portföyümde bazı hisselerde kâr realizasyonu yapmış; bazı yeni alımları ise yine önceden isim vermeden duyurmuştum. Önümüzdeki günlerde hazırlayacağım Portföy Durumu 2021/q1 yazısında bunlara değinirim.

Ancak gerek okumak istediğim kitaplar, çeviri süreci ve yeni başladığım Latince dersleri nedeniyle zaman yönetiminde baskı, gerekse de piyasalardaki bozulmalar nedeniyle bir süre uzaktan seyredebileceğim bir ay olacak sanki Nisan ayı. Diğer taraftan enflasyon beklentilerine paralel gelişen ABD 10 yıllık tahvillerinin faizlerindeki artış, Covid-19’da yeni bir dalga endişesi ve jeopolitik gerilimler ise yüksek konsantrasyon gerektiren bir işlemler zinciri ile iyi getirilerin yakalanabileceği bir ay da olabilir. Neresinden bakarsanız stresli olacağı kesin.

Klasik durum değerlendirmemize gelince; yıl başından itibaren standardize edilmiş olarak hazırladığım, seçilmiş hisse senedi endekslerinin değişimlerini inceleyerek başlayalım. Sonra da değerli metallar, petrol ve pariteler ile de devam ederiz. 
 

1 – Endeksler

Görüldüğü üzere, BIST 100 Endeksi (turkuaz çizgi) hariç, seçilmiş tüm endeksler Mart ayında net bir yükseliş gerekleştirmiştir. BIST 100 Endeksi’nin neden böyle sert bir düşüş yaşadığı zaten çok yerde tartışıldığı için sadece üzüldüğümü belirterek devam edeceğim. Almanya için DAX Endeksi’nin (kırmızı çizgi) nihayet gruba yetişmek yönündeki çabasını ise olumlu buluyorum. Nasdaq Endeksi yeni rekorlarla ilerlerken ben geçen ay belirttiğim gibi sandalyeye yakın olmakta hâlâ kararlıyım. Nikkei 225 Endeksi (sarı çizgi) içinse merkez bankasının (BoJ) politika değişikliğinin etkisi var diye düşünüyorum. Yoksa orada da daha güçlü bir çıkış olurdu sanki.

Seçilmiş Endekslerin Karşılaştırmalı Performansı
by Ergun UNUTMAZ

Aşağıdaki grafikte ABD tahvilleri için 5 yıllıkların getirisi beyaz, 10 yıllıkların getirisi mavi çizgi ile gösterilmiştir. Aşılama süreci, ekonominin açılması ve ticaret cephesindeki gelişmelerle gelen satışlar 10 yıllık tahvillerin faizini yüzde 1,77 seviyesini kadar çekti. 5 yıllıklar ise yüzde 1,00 seviyesine çok yaklaştı. Varlık yöneticilerinden Charles Diebel’e göre henüz satış bitmedi ve yüzde 2,00 civarına kadar yükseliş sürebilir.

Kaynak: Bloomberg

2 – Forex

Nasıl ki, seçilmiş hisse senetleri endeksleri için standardize bir performans grafiği hazırlıyorsam pariteleri de benzer bir formatla takip ediyorum. Bu kapsamda da DXY Endeksini ve Avro, Sterlin, Kanada doları ve Japon Yeni ile oluşturduğum sepeti aşağıdaki gibi izliyorum. 

Seçilmiş Paritelerin Karşılaştırmalı Performansı
by Ergun UNUTMAZ

Grafik bize DXY Endeksinin Mart ayında yaklaşık yüzde 2 değer kazandığını, başka bir deyişe ABD dolarının diğer para birimlerine göre artış sağladığını gösteriyor. GBPUSD ve EURUSD ise negatif bir korelasyon ile düşüş gösterirken Japon Yeni uzun süredir belirttiğim güçlü çıkışı gerçekleştirmiştir.

EURUSD
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

EURUSD konusunda aylık kapanışlarla 2008 krizinden sonraki fiyat hareketlerine yukarıda yer verdim. 2008 tarihli zirvenin 1,60 civarında olduğunu hatırlatır toparlanmanın 1,05 seviyesinden geldiğini belirtmek isterim. Değişen koşullar ve politika farklarını gözeterek Avro için düşüncem orta ve uzun vadede pozitif, ancak kısa vadede bir miktar geri çekilme olabileceğini şeklindedir. Hem vaktim olmadığından, hem de dengeler şu anda hassas olduğundan bir satış denemeyeceğim, ancak kendimce uygun noktalara gelirse alım yönünde pozisyonlar açabilirim.

3 – Değerli Metaller

Altın (XAUUSD)

Altın üzerine geçen ay yaptığım yorumda 4 noktasının hangisi olacağına yönelik üç alternatif önermiş ve bunlara ilişkin planlarımı yapmıştım. Zaten fiyat tahmini yapmıyorum derken biraz da bunu kastediyorum. Öngörü, plan ve sistem olmadan olmaz. Ancak tahminle iş yapılmaz. Alternatif senaryolar için bir eylem planınız, zarar durumunda bırakacağınız ya da kâr realizasyonu için hedefleriniz olmazsa bu uzun süre sürdürebileceğiniz bir performansla sonlanmaz. Şans olarak kalır.

XAUUSD
Kaynak: TradingView by Ergun UNUTMAZ

Grafiğe dönersek 1.680’deki eski destek başarılı bir şekilde düşüşü tuttu ve buradan gelen çıkış ikinci kez aynı desteği denedi. Bu kez daha sert gelen alım yön konusunda yukarı yönde bir his oluşturuyor. Dolayısı ile bu söylediklerimi geçen ayın grafiğini değiştirmeden, üzerine işaretledim. Buradan sonra nereye gider, ne yapmak lazım; herkesin kendi bileceği iş. Fakat ben yukarıda açıkladığım şekilde bu noktadan dönüşte alım yaptım ve şartlar değişmedikçe üzerine ilave yapabilirim. Fakat vade olarak tercihimin uzun olduğunu özellikle belirtmek isterim. 

4 – Petrol ve Emtia

Brent Petrol (USDBRO)

Brent türü petrolde $58,00 – $70,00 bandı ilginç bir aralık. Geçen ayki grafikte son 5 yıl için ortalamalara göre bu seviyedeki hareketleri göstermeye çalıştım. Ekonomik toparlanma beklentisi iyileştikçe ve PMI verileri de aktivitedeki canlılığı destekledikçe petrol fiyatları yükseliyor. Nitekim ABD’de hava yolları ile seyahat eden kişilerin aylara göre dağılımını gösteren aşağıdaki grafik OPEC görüşmesi öncesi Bloomberg haberlerinde dikkatimi çekmiştir. Buradaki canlılık fiyatlara pozitif şekilde yansıyor.

Kaynak: Bloomberg

OPEC+ üyelerinin toplantı sonrası arz konusundaki kararları ile gerek WTI türü petrol (siyah çizgi) gerekse de Brent türü petrol (kırmızı çizgi) için vadeli sözleşmelerde fiyatlar yukarı yönde bir eğilim sergiledi. Fiyatlar da sırasıyla $61 ve $65 civarında oluştu. Spot piyasada ise Brent türü petrolün varil başı fiyatı 31 Mart kapanışı ile $63,02’dir.

WTI ve Brent vadeli sözleşmeler
Kaynak: Bloomberg

5 – SONUÇ

Aynı sorular ve sorunlarla boğuşmaya devam ediyoruz. Virüsün yayılması, mutasyonu, parasal ve mali genişleme politikaları ile enflasyon – durgunluk endişeleri arasında pozisyon alma mücadelesi sürüyor. Her iki tarafın da haklı gerekçeleri ve çekinceleri var, ancak günün sonunda büyük para nereye konumlanmayı seçerse denge o yönde bozuluyor. Mart ayında yaşadığımız bir fonun margin call ile yüklü satışları tetiklemesi ise kırılganlığın ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir.

Temkinli iyimserliğe, analizlere devam.
Kazançlı yatırımlar dilerim. 

Ergun UNUTMAZ, 04.04.2021


UYARI

Uzun vadeli portföyüme ek olarak döngüsel trendlere uygun olduğunu düşündüğüm orta vadeli ve alım-satıma yönelik olarak da kısa vadeli portföyüm için yaptığım öngörüler sadece kendime notlar olup herkes için uygun değildir. Buradaki fikirler tamamen benim portföy maliyet yapıma ve getiri-risk beklentime göre şekillenmektedir. Yatırım kararlarınız için lütfen yetkili yatırım danışmanınıza başvurun ya da kendi durumunuza uygun tercihlerde bulunun.

Herkes aynı resme bakıp farklı yorumlar çıkarabilir, o yüzden ben dâhil başkalarının sözleri veya planları ile zor kazanılan birikimlerinizi riske atmayınız. Yatırım işi ciddi bir altyapı, birikim ve tecrübe gerektirmekte olup piyasalardaki değerler önceden bilinemez.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *