Economy,  Seminars & Meetings,  Various

A’dan Z’ye Yatırımcılık

Herkese tekrar merhaba.

Ekonomi, finans üzerine çalışmalar, yabancı dil eğitimleri ve çeviriler derken arada kalan sınırlı zamanı yine kişisel gelişim faaliyetleri ve sosyal aktivitelere ayırmaya gayret ediyorum. Bu yazıda, yeni tamamlamış olduğum bir eğitimden aldığım notları sizlerle de paylaşmak istedim. Dolayısıyla “Hoca” değil, “tam zamanlı bir öğrenci” olduğumu bir kere daha hatırlatarak hemen konuya geçelim.🙂

Nisan ayında Borfin üzerinden satın almış olduğum Hisse Yatırımcısına Özel Uygulamalı Temel Analiz adlı eğitimi ve Dr. Yaşar Erdinç Hoca’nın ileri görüşlü yaklaşımını öne çıkarmış, finansal piyasalara yönelen ve eğitim arayışında olan kişilere bu tür bilgilere öncelik vermelerini önermiştim. 13 Eylül’de başladığım A’dan Z’ye Yatırımcılık Eğitimi zengin içeriği ve eskimeyen yapısıyla oldukça uzun bir vaktimi aldı ve bu yorucu, ama faydalı programı dün tamamladım.

Eğitimin içeriğine ve dikkatimi çeken noktalara gelin birlikte bakalım.

Eğitim künyesi – Genel bilgiler

Eğitim Programı Değerlendirmesi

Öncelikle rahmetli Dr. Yaşar ERDİNÇ Hoca’ya saygılarımı, ailesine de bu önemli eğitim programlarını bizlerin erişimine açık tuttuğu için tekrardan teşekkürlerimi sunarım. Tabi ki Borsa, Finans ve Ekonomi Eğitim Portalı olarak BORFİN’in de bu konudaki duyarlılığını unutmamak gerekir. Onlara da teşekkür ediyorum.

Eğitim programına gelirsek aşağıdaki yedi başlık altında toplam 87 videodan oluşan içerik için 25 saatlik bir zaman gerekiyor. Ancak hemen söyleyeyim, bunlar pembe dizi gibi izlenecek videolar değil. Sağ olsun Yaşar Hoca’da excel tabloları, power point sunumları ve kuramsal yaklaşımların gündelik hayata uyarlanması konusunda muazzam bir emek harcamış. Ben de bir öğrenci olarak tabloları tekrardan ve kendimce doğru bulduğum yönlerden baştan düzenleyerek kişisel bir çalışma için arşiv oluşturdum. Öncelikle gelin başlıklara göz atalım:

1) Yatırım amaçlarının belirlenmesi
2) Amaca ulaştıracak araçların belirlenmesi
3) Orta ve uzun vadeli yatırım stratejisine giriş
4) Dünyada uygulanan stratejiler ve sonuçları
5) Yatırımcı psikolojisi, teknik analiz ve temel analizin birlikte resmi
6) Portföy oluşturmak
7) Yatırımın yönetim süreci

Oldukça önemli başlıkları bir araya getiren bu eğitim, bence zamana karşı da eskimeyen bir şekilde kullanılmaya elverişli. Amaçlardan araçlara katılmadığım noktalar olduğu gibi izlenen hesaplama yönteminde Dr. Yaşar Erdinç Hoca’dan ayrıldığım yerler de var, ancak bunları tartışmaya açmayacağım gibi güncellenmesi için de bir gerek olduğunu düşünmüyorum. İşin özüne inildiğinde kendisine tamamen katılıyorum ve kendisiyle düşüncelerimi paylaşma şansım olmadığı için de üzülüyorum. Ancak sizlere önerim, şekle takılmadan anlatılanları içselleştirebilmeniz ve disiplin içinde uygulayabilmenizdir.

Kaldı ki bundan on yıl önce hazırlanmış bir programın geriye dönük testini yaptığınızda eğer orada söylenenleri yapmış olsaydınız bugün net bir şekilde milyonerdiniz. O eğitime katılıp sunumlarda öne çıkan hisselerden 5-6 tanesini 10 yıl sabırla tutan ve getirileri üzerine ekleyerek bileşik getiriden faydalanmış birilerinin var olduğunu ümit ediyorum. Ancak işi bilmek ve uygulamak her zaman bir arada olmayabiliyor maalesef.

Eğitim programını günümüzde satın alanlar içinse bir kayıp yok. Borfin’in programa ek olarak ücretsiz sunduğu Fastweb Mali Analiz Pro Uygulaması ve Matriks Veri Terminali sizlere orada aktarılan bilgileri güncel verilerle test etme şansı da vermektedir. Zaten benim için sürecin uzamasının sebeplerinden biri de budur. Hatta burada sunulan basit mantığı yurt dışı piyasalardaki hisse senetleri için de deneyebilirsiniz.


1) Portföy Yönetimi Anlayışı

Dr. Yaşar ERDİNÇ’in sunumundan bir kare.

Eğitimden kesitler 1


Daha önceki eğitimde olduğu gibi burada da kârlılığı istikrarlı bir şekilde artan ve gelecekte de bunu sürdürebilecek şirketleri bulmak yine öne çıkıyor. Yukarıda eğitimin belki de iskeletini oluşturan bir görsele yer verdim. Burada portföy yönetimi sürecinin temelleri atılıyor. Herkesin kendi risk getiri tercihi ve uygun bulduğu vade kapsamında ilgili alanlara ağırlık vermesi bence de en doğru olan yöntemdir. Bu kapsamda Keynesyen para talebi fonksiyonu kapsamında Portföy Yönetimi üzerine bir yazı da hazırlamıştım ve dilerseniz ona da bakabilirsiniz. Buradaki fikir, ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktarı ayırdıktan sonra elimizde kalan finans kapitali çeşitli varlıklar ve vadeler arasında optimal şekilde dağıtmaktır ki bence bu, herkesin ilk yanıt bulması gereken problemdir.

Bunun ardından da uzun vade için en yüksek getiriyi, en düşük risk ile sağlayabilecek şirketlerin belirlenmesi süreci gelmektedir.


2) Uygulama Örnekleri

Yaşar Hoca bu eğitimde sadece teori üzerinden gitmiyor, uygulamalara da yer veriyor demiştim. Hatta o ilk eğitimi alanlarla birlikte bir webinar bile planlayıp katılımcıları sürece dâhil etmiş, onlardan birer analiz yapmasını istemiş. Geri bildirim almak için ne büyük bir fırsat kaçırılmış. Ayrıca bu uygulamaların Excel üzerinden de detaylı olarak anlatılmasını takdir ettim. Belki bazıları için sıkıcı olabilir, ama yeni başlayanlar için bunun çifte eğitim olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Net diyorum, fakat orada bir excel kullanımı beklemeyin. Biraz sürecin içerisinden sizin çekip çıkarmanız gereken bir durum söz konusu. Aynı şey Matriks veri terminali kullanımı için de yapılmış.

Eğitimden kesitler 2



“Daha ne olsun ki bir eğitimde” diyorsunuz ve Yaşar Hoca konuları kısmen teknik analiz ile de birleştirerek sizi yine şaşırtıyor. Hep üzerinde durduğum ve her fırsatta vurguladığım, “Temel ve teknik analiz tercih değil, birbirinin tamamlayıcısıdır.” söyleminin bir benzerini burada görmekten mutlu oldum. Çünkü, temel analiz kapsamında tespit edilen şirketler için uygun alım noktalarının teknik analiz ile belirlenebileceği ifadesi tam olarak anlatmaya çalıştığım şeydi. Hatta bunun bir ileri aşamasını Değerleme ve Teknik Analiz başlıklı yazımda paylaşmıştım.

Eğitimden kesitler 3

Bununla birlikte videoların önceki programlara göre farklı bir formatta sunulmasını biraz olumsuz buldum. Videolar sabitlendiği ve çözünürlük düşük kaldığı için tablolarda bazı yerleri okumakta sıkıntılar olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca kolaylık olsun diye yapılan yakınlaştırma uzaklaştırmalar benim için daha çok dikkat dağıtıcıydı. Bazı günler ve saatlerde (hafta sonu, prime time) ise videoların takılması (ki kendi bilgisayarımdan ve bağlantıdan olmadığını kontrol ettim) bazı küçük eleştirilerim olarak burada yer alabilir.

Son olarak eğitimin zamandan bağımsız, yatırımcılık bakımından bir anlayış katmak için oldukça faydalı olduğunu, interaktif bir şekilde kişilerin sürece dâhil edilmesinin öğrenme sürecine katkı sağladığını, uygulama ve süreç yönetimi açısından kişilere büyük iş düştüğün belirtmek isterim. Emeği geçenlere teşekkür eder, ilgilenenlere bu tür eğitimleri öneririm.

Saygılarımla.

Ergun UNUTMAZ, 20.11.2021


4 Comments

  • halil

    Ergun Bey oncelikle paylasimlariniz icin cok tesekkur ederiz. Size bu konuyla alakali bir konuyu danismak istedim. Rahmetli Yasar Hocanin borfin platformunda bir egitimi daha mevcut. ” Hisse Yatırımcısına Özel Uygulamalı Temel Analiz ” o daha dar kapsamli gibi. Sormak istedigim konu su; sizin burda bahsettiginiz egitim acaba Hisse Yatırımcısına Özel Uygulamalı Temel Analiz egitimini de kapsiyor mu? Sadece sizin bahsettiginiz A’dan Z’ye Yatırımcılık egitimini alsam kucuk egitimi de kapsamis oluyor mu diye danismak istedim. tesekkur ederim.

    • Ergun UNUTMAZ

      Siz de sağ olun. Fikir ve konular açısından benzerlikler olsa da bu ikisi ayrı eğitimler ve farklı kazanımlar sunuyor. İlki daha özet ve temel çerçevedeyken A’dan Z’ye eğitimi daha kapsamlı ve yoğundu. İkisini de beğendiğimi söyleyebilirim.

  • ayca

    Ergun Bey selamlar,

    Sizi çevirinizden tanıdım ve burayı da incelemekten (anlayabildiğim kadarıyla) keyif alıyorum. Temel analizi öğrenmek istiyor fakat internetten bulduklarımla boğuluyor, bunalıyorum. Yaşar hocanınki dışında bir eğitim tavsiyeniz olur mu? Temel analizin uzun ve meşakatli bir yolculuk olduğunun farkındayım. Şimdilik en azından bir temele sahip olabilmek ve bilançolar açıklandığında takip edip yorum yapabilmek istiyorum.
    Sevgiler,

    • Ergun UNUTMAZ

      Merhaba Ayça Hanım,

      çok teşekkür ederim. Her ne kadar ücretli eğitimlere bazen katılıyor olsam da parasal boyutu olan ve çoğu zaman hayal kırıklığı yaratan bu tür konularda kararın kişilere ait olduğunu düşünüyor, sıcak bakmıyorum. Genel olarak ücretsiz çok sayıdaki kaynaktan da (kitap, video, podcast, blog yazıları gibi) sağlıklı bilgilerin bulunabileceğini kanaatindeyim. Sitede önceden bazı eğitimleri ve kitapları neden beğenmediğime de yer vermiştim, ama önce muhasebe ilkleri, ardından finansal dinamikleri öğreten çalışmalara odaklanabilirsiniz.

      Başarılar dilerim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *