Book Reviews,  Chess

Chess – Performans 2021

ClassicBlitz


Her ne kadar planlarımı yıllık olarak hazırlasam da satranç gibi bazı branşlarda sezon açılışı Ekim aylarına denk geldiğinden bu tür alanlarda biraz daha esnek ve uyumlu davranmak gerekiyor. Bu kapsamda, 2021/2022 Satranç Sezonunun 9 Ekim tarihinde başlayacağını öğrenince de hem geçen senenin analizini hem de bu yıla ilişkin projeleri tekrar gözden geçirmek adına buraya not düşmek istedim.

İyi bir plan için öncelikle mevcut durumun ve geçmiş performansın incelenmesi gerektiğine inanırım ve bu yüzden gelin önce 2019/2020 Satranç Sezonu performansına bakalım. Hepimizin de yaşadığı gibi Covid-19 bütünsel salgını toplumsal ve sosyal hayatı felce uğratmış, resimdeki gibi masa başında kalabalık satranç mücadeleleri uzak bir anıya dönüşmüştür. 🙁🙁

Oysa iki sene önce yayımladığım Road to 2.000 başlıklı yazımda iddialı bir hedef koymuş ve buna ulaşmak için detaylı bir program oluşturmuştum. Bu kapsamda okuduğum kitaplar arasından beğendiklerimi de yine internet sitemde tanıtmıştım. Beş yıl içinde 2.000 puan gibi ulaşamayacağım bir hedef için gayret göstermek bile imkânsız oldu. Çünkü katılmak istediğim uluslararası turnuvalar iptal olduğu gibi lig müsabakaları ve kupa maçları da ya ertelendi ya da oynanmadan sonlandırıldı. Maalesef satranç için de sadece okumak ve çalışmak yetmiyor, bilfiil masa başında mücadele ve uygulama, hatalardan ders çıkararak gelişmek gerekiyor. Sağlık olsun, insanlar plan yaparken tanrılar gülermiş diyip onları eğlendirmeye devam edelim.

Chess – Performans 2020 başlıklı geçen seneki değerlendirmemde de benzer sorunlara dikkat çekerek masa başı mücadele yoksa, zamanın koşullarına uyarak çevrim içi satranç partilerine başlayalım demiştim. Bu kapsamda da oldukça yabancı olduğum bir alanda çok şey öğrendim. İlk olarak 5 dakikalık yıldırım partilere ya da 3 dakika sabit süre artı hamle başına 2 saniye ilave gibi koşullarda neredeyse hiç oynamamıştım. O yüzden buna alışana kadar baya bir bocaladım. Üstün konumları kaybettim, kayıp pozisyonlarda zamandan kazandım, tuzaklar kurdum ve doğal olarak kurulan tuzaklara düştüm. Ama gerçekten farklı bir yetenek geliştirdim. Peki bu cephede ne kadar vakit geçirmiş, neler yapmışım?


Grafik 1: lichess platformundaki performansım

Yukarıdaki grafik aslında stratejik planımla uyumlu bir yükselişi doğruladığı için baştan mutlu olduğumu söyleyeyim. O kadar kitap okuma ve video izlemeler boşa gitmemiş ve sezonu 1.700 puanı aşarak tamamlamayı başarmışım. 1.500 puan seviyelerinden 1.650’lere olan çıkış burada sert bir duvara çarptı ve bir yıl boyunca bunu aşmaya çalıştım. Diğer taraftan buradaki oyunun masa başına göre çok farklı bir tarz ve anlayış gerektirdiğini belirtmem gerekiyor. Evet açılış teorisi ve temel analiz aynı, ancak taktik bilgisi ve hızlı düşünme oldukça fazla ilgi ve dikkat istiyor. Ayrıca farklı açılışlarla hatalarınızı görüp düzeltme şansı da var. Ancak günün sonunda 5 dakikalık maçlar yerine tekrar 4 ila 6 saat süren masa başı turnuvalara döneceğim için heyecanlıyım.

Buna geçmeden önce lichess.org sitesi üzerinde Friedrich Weber kullanıcı adıyla oluşturduğum Café Finans Satranç platformunda her Pazar 20.00’de zevkli oyunlara katılan herkese teşekkür ederim. Kısa zamanda büyük ve etkin bir gruba dönüştük. Puanın bir önemi olmadığı, ancak kazanmanın, öğrenmenin her zaman hedef olduğu güzel bir çevre oluşturduk. Ekim ayının ilk Pazar günü bu platformda ikinci sezona yine birlikte adım atmayı ümit ediyorum.

Cafe Finans Satranç by Ergun UNUTMAZ


Son olarak, Café Finans Satranç platformunda beni yalnız bırakmayan, hatta İzmir’deki buluşmalardan birisine de katılıp bana bir kitabı hediye eden @CBukowski’ye de ayrıca teşekkür ederim. Her ne kadar oyun tarzı olarak Magnus Carlsen’in konumsal oyunlarını örnek alsam da Garry Kasparov gibi bir başka dehanın saldırgan hücum tarzından öğrenecek çok şey var. Daha önce videolarını seyrettiğim de “bu, benim yönetebileceğim bir şey değil.” demiş olsam da bu kitabı sezon öncesi hazırlığın ilk sırasına koyarak yarın okumaya başlıyorum. Zirveye Çıkan Yol başlığını taşıyan kitap içerik olarak oyun analizinden ziyade satrancın psikolojik yönüne eğiliyor. “Doğru hamleleri yapabilmek” ise oldukça vurucu bir cümle. Çünkü çoğu zaman bunları ya göremiyoruz ya da görsek bile yapmaya cesaret edemiyoruz. O yüzden Selim Yeniçeri’nin Türkçe çevirisiyle hazırlanmış bu kitabı notlar alarak okuyacağım.


Buradaki bilgilerin ve kazanımların satrançla sınırlı kalmayıp ekonomi ve finansa da aktarılacağına inandığım için kitap hakkındaki yorumlarımı ayrıca paylaşırım. Ama merak etmeyin, uzun vadeli değer yatırımcılığı (Carlsen) anlayışım bir anda bir day trader (Kasparov) dönüşümü geçirmez. 😀

Tüm satranç severlere iyi bir sezon dilerim. Pazar günleri görüşmek dileğiyle. 🙋🏻‍♂️

Ergun UNUTMAZ, 10.09.2021


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *